Koláč plněný pórkem a smetanou
Použité suroviny:
25 dkg hladké mouky
1,5 dkg droždí
1 lžička cukru
2 lžíce oleje
1,5 dl vody
1/2 lžičky soli.
Náplň: 50 dkg pórku, 2 lžíce másla, 1/4 l zakysané smetany, 3 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 10 dkg
slaniny, sůl.
Jak recept připravit:
Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, rozdrobíme droždí, zasypeme jej lžičkou cukru a zalijeme trochou
teplé vody. Necháme vzejít kvásek, pak přidáme olej, sůl a zbytek vody teplé vody a vypracujeme těsto.
Necháme je v teple vykynout a mezitím připravíme náplň.
Pórek nakrájíme nadrobno a podusíme na másle. Ve smetaně rozmícháme mouku, přidáme vejce a sůl a na
kostičky nakrájenou slaninu. Směs vmícháme k vychladlému pórku. Vykynuté těsto rozetřeme do vymazané a
vysypané koláčové formy (nebo na menší plech), potřeme pórkovou náplní a upečeme dorůžova.