Honzovy pohádkové buchty
Použité suroviny:
20g droždí
200 až 300 ml mléka
50g krupicového cukru
500g hladké mouky
sůl
2 lžíce rumu
nastrouhaná kůra z 1 citronu
špetka mleté vanilky
110g rozpuštěného Jihočeského másla
1 žloutek
1 lžíce moučkového cukru
Jak recept připravit:
Nejdříve si zadělejte kvásek. 100 ml teplého mléka oslaďte lžičkou cukru a rozdrobte do něj droždí.
Zamíchejte a počkejte, až droždí vykyne. Mezitím do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, nastrouhanou
citronovou kůru, vanilku a zbytek cukru. V mouce udělejte důlek a do něj dejte 60g rozpuštěného, vychladlého
másla, žloutek, vykynuté droždí a zbytek mléka. Těsto musí být hladké, nesmí se lepit na stěny mísy a v
závěru se na něm začnou dělat bubliny. Poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte v míse nejméně hodinu
kynout na teplém místě. Po vykynutí těsto rozválejte na válu nebo na desce kuchyňské linky na 1 cm silnou
placku a tu rozdělte nožem nebo rádýlkem na čtverečky. Na každý dejte lžičku povidel. Každý čtvereček spojte
do uzlíčku. V pekáči rozpusťte zbytek másla a každou buchtu v něm vyválejte ze všech stran nebo pomažte
mašlovačkou. Buchty pokládejte uzlíkem dolů těsně vedle sebe do pekáče. Nechte v pekáči čtvrt hodiny kynout,
ohřejte troubu na 200 stupňů a nechte 10 minut péct a na dalších 15 minut trochu ztlumte. Upečené buchty
potřete rumem se dvěmi lžícemi horké vody a trochou cukru.