Dort piškotový s jahodami
Použité suroviny:
100 g cukru moučky | 100 g hladké mouky | 5 vajec | 1 vanilkový cukr | dle potřeby: máslo | dle potřeby:
hrubou mouku na vysypání formy | 1 jahodovou marmeládu | 500 g jahodového kompotu | 5 dl šlehačky | Na
polevu: | 250 g moučkového cukru | 2 lžíce citrónové šťávy
Jak recept připravit:
5 žloutků utřeme asi s 50 g cukru do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme dalších 50 g cukru, pak
vmícháme střídavě s vanilkovým cukrem a prosetou moukou do žloutkové pěny. Dortovou formu vymažeme máslem,
vysypeme hrubou moukou a vlijeme těsto. Dort pečeme v mírně vyhřáté troubě a špejlí zkoušíme, zda je
propečený. Hotový necháme vychladnout, mezitím ušleháme do husta šlehačku do které nakonec přidáme 2 lžičky
moučkového cukru. Vychladlý dort rozřízneme na tři pláty, každý natřeme tence jahodovou marmeládou a pak
plníme šlehačkou, kterou poklademe jahodami, přiklopíme vrchní kolo a ztížíme to celé prkénkem. V chladu
necháme uležet, potom polijeme vršek citrónovou polevou a zbylou šlehačkou ještě ozdobíme (můžeme případně
dozdobit celými jahodami).