Dort piškotový
Použité suroviny:
10 vajec
280 g cukru moučka
200 g polohrubé mouky
½ balíčku prášku do pečiva
Krém:
½ litru mléka
1 balíček vanilkového pudinku
asi 200 g jihočeského másla
cukr moučka- dle chuti
rum – asi 2 lžíce
lze polovinu obarvit kakaem
Jak recept připravit:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáváme cukr a žloutky (rozmíchané vidličkou). Nakonec
pomalu vmícháme polohrubou mouku a prášek do pečiva.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme. Když je špejle suchá a těsto se na ní nelepí, je
dort upečený.
Na krém si uvaříme klasický pudink, který necháme vychladit. Ve šlehači vyšleháme změklé máslo, do
kterého pomalu přidáváme vychladlý pudink, dle chuti přisladíme a ochutíme rumem.
Dort rozkrojíme na 3 části. Každou placku pokapeme rumem, potřeme pikantní marmeládou, např. rybízovou,
na ní namažeme připravený vyšlehaný krém. Dort znovu složíme, boky dortu můžeme potřít zbylým krémem, obalit
ve strouhaných ořechách. Vršek dortu polijeme čokoládovou polevou a zdobíme (např. ořechy, mandle, čokoládové
hoblinky, bonbóny, lentilky, pralinky, růže ze sušeného mléka.....)