Dort oříškový s máslovým krémem
Použité suroviny:
krém
2 ks vanilkový pudinkový prášek
1/2 l mléko
2 ks máslo
100 g cukr krupice
kakao
na potření
300 g marmeláda
podle chuti
rum
těsto
5 ks vejce
1/2 balíčku prášek do pečiva
200 g mleté vlašské ořechy
250 g cukr krupice
8 lžic vlažná voda
200 g polohrubá mouka
Jak recept připravit:
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, během šlehání přidáme vodu, pak mouku, prášek do pečiva, mleté ořechy
a sníh vyšlehaný z bílků.
Těsto nalijeme do formy a pečeme při 180 °C cca 30 minut (pro jistotu propíchneme korpus špejlí). Upečený
korpus necháme vychladnout a podélně rozřízneme na 2 - 3 kusy (podle výšky korpusu). Pokud můžeme korpus
rozříznout jen na dva kusy, upečeme ještě jeden z poloviční dávky.
Krém si připravíme tak, že uvaříme dva pudinkové prášky v půl litru mléka. Změklá másla vyšleháme s
cukrem a smícháme s pudinkem. Je dobré pudink ještě jednou přešlehat, aby neměl hrudky. Krém rozdělíme napůl
a do jedné části přisypeme kakao.
Každý plát namažeme horkou marmeládou (nejlépe švestkovou, lesní směs nebo ostružinovou) s rumem, na ni
dáme vrstvu krému (jednou vanilkový, podruhé kakaový). Na vrchní plát naneseme jen krém a pomocí zdobičky
dort dozdobíme.
Ořechový dort s máslovým krémem by se měl nechat odležet aspoň jeden den.