Dort ořechový s broskvemi

Použité suroviny:

Šlehačkový krém: | 500 ml smetany ke šlehání | 2 bal. čokoládových kaštanů (nebo 100 g čokolády na
vaření) | 1 lžíce želatiny čiré | 3 lžíce studené vody | Těsto: | 100 g másla nebo Hery | 100 g cukru | 1
bal. vanilínového cukru | 2 lžíce rumu | 1 špetka soli | 6 žloutků | 250 g mletých vlašských ořechů | 100 g
polohrubé mouky | 1 lžička kypřicího prášku do pečiva | 6 bílků | Na ozdobu: | 25 g strouhané čokolády nebo
čokoládového zdobení | 1 malý kompot broskví

Jak recept připravit:

1. Smetanu přivedeme k varu, sejmeme z plotny a rozpustíme v ní čokoládové kaštany nalámané na kousky.
Necháme zchladit a dáme do lednice - nejlépe přes noc.
2. Těsto: Změklé máslo utřeme v míse s cukrem, vanilínovým cukrem, rumem a solí. Pak po jednom zašleháme
žloutky. Do utřené hmoty přidáme prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem, dále mleté ořechy a vše
propracujeme elektrickým šlehačem na 1. stupni do hladkého těsta. Nakonec vmícháme sníh z bílků (můžeme
elektr. šlehačem na nejnižším stupni). Těsto nalijeme do dortové formy (prům. 26 cm) vyložené pečícím
papírem, uhladíme stěrkou a dáme péct:
Horní a spodní ohřev: cca 170-180 °C (předehřát)
Horký vzduch: cca 150-160 °C (předehřát)
Plynová trouba: cca stup. 3 (předehřát)
Doba pečení: asi 35-40 minut
3. Po upečení necháme korpus ještě asi 5 minut v otevřené troubě. Pak necháme korpus vychladnout. Nožem
uvolníme korpus od okraje formy, dáme na servírovací talíř a studený korpus podélně rozpůlíme.
4. Broskve necháme dobře okapat, popř. je osušíme na utěrce. Želatinu necháme nabobtnat ve 3 lžicích
vody. Po nabobtnání zahřejeme želatinu ve vodní lázni (nesmí se vařit - var želatinu poškozuje!). Čokoládovou
šlehačku ušleháme. Rozpuštěnou želatinu zašleháme elektrickým šlehačem na nejnižším stupni do připravené
šlehačky.
5. Polovinu šlehačky natřeme na spodní díl korpusu a na krém lehce přitiskneme druhý díl korpusu. Druhou
polovinu šlehačkového krému natřeme na vršek dortu a vypouklou stranou lžíce uděláme v krému ďolíčky. Dort
dáme na minimálně 2 hodiny do ledničky. Před servírováním ozdobíme dort nejprve čokoládou a pak broskvemi
nakrájenými na měsíčky.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus