Dort mandlový
Suroviny:
korpus:
6 vajec
1 dcl oleje
120g cukru
180g hladké mouky
nádivka:
400g mascarpone
400g šlehačka
100g mletých mandlí
likér amareto podle chuti
20 g vanilkového cukru
100g cukru
200g hoblovaných mandlí na dokončení
Postup:
Korpus: Vejce si oddělíme a bílky vyšleháme s cukrem do tuha. Po vyšlehání pomalu přidáváme žloutky rozmíchané s jednou polévkovou lžící vody. Pak pomalu přidáváme prosátou mouku a na konec olej. Do připravené a vymazané formy si těsto vylijeme a rovnoměrně rozetřeme. Do předem vyhřáté trouby na 160 stupňů si dáme korpus upéct do zlatohněda. S upečeným korpusem pracujeme až po jeho důkladném vychladnutí.
Náplň: Do vyšľahaj šlehačky přidáme mascarpone, cukr, vanilkový cukr, mleté mandle a amareto.
Vychladlý korpus si nožíkem rozřízneme na tři nebo čtyři části a naplníme mandlovým krémem. Trocha krému si odložíme na závěr a celý dort jím zatřeme. Boky i vrch dortu obsypeme hoblování mandlemi a libovolně dozdobíme.