Domací zmrzlina

Léto je v plném proudu a každý člověk touží zchladit si tělo něčím osvěžujícím. Mnoho z nás v těchto teplých dnech sahá po ledových drincích nebo zmrzlině. Málokdo avšak ví, jak jednoduché je vyrobit si vynikající zmrzlinu doma, použitím obyčejných domácích spotřebičů a využitím snadno dostupných ingrediencí.

Z kuchyňských nářadí budete na výrobu domácí zmrzliny potřebovat skleněnou misku, šlehač, bain-marie (dvě pánve různé velikosti, viz článek bain-marie ) nebo silnou pánev, dřevěnou vařečku, kuchařskou špachtli, vidličku a umělou dózu vhodnou do mrazničky.

Mezi základní ingredience této lahůdky patří:

  • Smetana -Smetana na šlehání dodává zmrzlině jemnost a krémovou příchuť, zakysaná smetana je vhodná při vanilkové zmrzlině, protože při ovocných typech narušuje chuť ovoce.
  • Mléko- Použijte plnotučné mléko, které obsahuje nejvíce tuku, nízkotučné by dodalo zmrzlině vodovou příchuť a hotový produkt by byl příliš řídký. Můžete použít i sojové mléko.
  • Cukr -Obyčejný cukr, med nebo třtinový cukr dodají zmrzlině sladkost.
  • Ochucovadla- Přidají produktu konkrétní chuť, kterou chcete dosáhnout. Nejčastěji se používá vanilka, ovoce, čokoláda, sirupy, oříšky, sušenky a pod. Výsledná chuť zmrzliny je na vás.
  • Vejce- I když vejce zajišťují ztuhnutí směsi a dodávají zmrzlině pevný tvar, nejsou při výrobě nutností. Vaječné zmrzliny jsou mnohem náročnější na přípravu.

 

Na výrobu vanilkové zmrzliny (bez požití vajec) spotřebujeme:

  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek půl na půl (polovina šálku mléko, polovina cukr)
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu (po případě zpracovaného vanilkového lusku a v nejhorším případě 2 balíky vanilkového cukru)
  • 2 šálky chlazené smetany na šlehání
  • špetka soli

1.Šálku plnotučného mléka ohříváme v bain-marie nebo v silné pánvi při střední teplotě vařiče. Když okraje mléka začnou bublat, odstavíme ho na studenou desku.

2.Přidáme šálek cukru (nebo necelý šálek cukru a 2 balíky vanilkového cukru, pokud nemáme vanilkový extrakt) a špetku soli a mícháme, dokud se nerozpustí v teplém mléce.

3.Po dokonalém smíchání přidáme ostatní ingredience - šálek půl na půl, vanilkový extrakt a 2 šálky smetany na šlehání. Směs pořádně promícháme, ingredience musí utvořit jednu konzistenci.

4.Celú směs přelijeme do skleněné misky a chladíme ponořením do větší misky s chladnou vodou.

5.Hned jak se nám směs vychladí, zakryjeme ji plastovými obalem a vložíme do chladničky, kde pobude 4 až 24 hodin. Tento krok dodá směsi lepší vlastnosti pro výrobu zmrzliny.

6.Po uplynutí určeného času, vytáhneme misku se směsí z chladničky a pořádně ji promícháme.

7.Promíchanou směs řádně přikryjeme plastovým obalem nebo fólií, aby dovnitř misky nepřecházel vzduch a odložíme ji na dvě hodiny do mrazáku.

8.Po dvou hodinách misku vytáhneme a vyšleháme ručním mixérem, abychom odstranili ledové krystalky, které se v zmrzlině nyní nacházejí. Ruční mixér můžeme nahradit i šlehačem nebo obyčejnou vidličkou, ale bude to fyzicky i časově náročnější.

9.Opět vložíme do mrazničky a po dvou hodinách směs vyjmeme a vyšleháme. Pokud je směs stále dost řídká, vrátíme ji do mrazničky a počkáme dokud nezhoustne, až potom vyšleháme.

10.Dostatečně ztuhlou směs můžeme dochutit nakrájeným ovocem, sušenkami nebo čokoládou, které vmícháme do zmrzliny.

11.Hotovou a dochucenou směs přemístíme ze skleněné misky do plastové zavírací dózy. Dóza však nemůže být naplněna až po okraj, protože směs se může ještě zvětšit.

12.Přikrytou dózu vložíme do mrazničky a počkáme dokud dostatečně ztuhne.

13.Konzumujeme.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus