Domací zmrzlina
Léto je v plném proudu a každý člověk touží zchladit si tělo něčím osvěžujícím. Mnoho z nás v těchto teplých dnech sahá po ledových drincích nebo zmrzlině. Málokdo avšak ví, jak jednoduché je vyrobit si vynikající zmrzlinu doma, použitím obyčejných domácích spotřebičů a využitím snadno dostupných ingrediencí.
Z kuchyňských nářadí budete na výrobu domácí zmrzliny potřebovat skleněnou misku, šlehač, bain-marie (dvě pánve různé velikosti, viz článek bain-marie ) nebo silnou pánev, dřevěnou vařečku, kuchařskou špachtli, vidličku a umělou dózu vhodnou do mrazničky.
Mezi základní ingredience této lahůdky patří:
- Smetana -Smetana na šlehání dodává zmrzlině jemnost a krémovou příchuť, zakysaná smetana je vhodná při vanilkové zmrzlině, protože při ovocných typech narušuje chuť ovoce.
- Mléko- Použijte plnotučné mléko, které obsahuje nejvíce tuku, nízkotučné by dodalo zmrzlině vodovou příchuť a hotový produkt by byl příliš řídký. Můžete použít i sojové mléko.
- Cukr -Obyčejný cukr, med nebo třtinový cukr dodají zmrzlině sladkost.
- Ochucovadla- Přidají produktu konkrétní chuť, kterou chcete dosáhnout. Nejčastěji se používá vanilka, ovoce, čokoláda, sirupy, oříšky, sušenky a pod. Výsledná chuť zmrzliny je na vás.
- Vejce- I když vejce zajišťují ztuhnutí směsi a dodávají zmrzlině pevný tvar, nejsou při výrobě nutností. Vaječné zmrzliny jsou mnohem náročnější na přípravu.
Na výrobu vanilkové zmrzliny (bez požití vajec) spotřebujeme:
- 1 šálek plnotučného mléka
- 1 šálek cukru
- 1 šálek půl na půl (polovina šálku mléko, polovina cukr)
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu (po případě zpracovaného vanilkového lusku a v nejhorším případě 2 balíky vanilkového cukru)
- 2 šálky chlazené smetany na šlehání
- špetka soli
1.Šálku plnotučného mléka ohříváme v bain-marie nebo v silné pánvi při střední teplotě vařiče. Když okraje mléka začnou bublat, odstavíme ho na studenou desku.
2.Přidáme šálek cukru (nebo necelý šálek cukru a 2 balíky vanilkového cukru, pokud nemáme vanilkový extrakt) a špetku soli a mícháme, dokud se nerozpustí v teplém mléce.
3.Po dokonalém smíchání přidáme ostatní ingredience - šálek půl na půl, vanilkový extrakt a 2 šálky smetany na šlehání. Směs pořádně promícháme, ingredience musí utvořit jednu konzistenci.
4.Celú směs přelijeme do skleněné misky a chladíme ponořením do větší misky s chladnou vodou.
5.Hned jak se nám směs vychladí, zakryjeme ji plastovými obalem a vložíme do chladničky, kde pobude 4 až 24 hodin. Tento krok dodá směsi lepší vlastnosti pro výrobu zmrzliny.
6.Po uplynutí určeného času, vytáhneme misku se směsí z chladničky a pořádně ji promícháme.
7.Promíchanou směs řádně přikryjeme plastovým obalem nebo fólií, aby dovnitř misky nepřecházel vzduch a odložíme ji na dvě hodiny do mrazáku.
8.Po dvou hodinách misku vytáhneme a vyšleháme ručním mixérem, abychom odstranili ledové krystalky, které se v zmrzlině nyní nacházejí. Ruční mixér můžeme nahradit i šlehačem nebo obyčejnou vidličkou, ale bude to fyzicky i časově náročnější.
9.Opět vložíme do mrazničky a po dvou hodinách směs vyjmeme a vyšleháme. Pokud je směs stále dost řídká, vrátíme ji do mrazničky a počkáme dokud nezhoustne, až potom vyšleháme.
10.Dostatečně ztuhlou směs můžeme dochutit nakrájeným ovocem, sušenkami nebo čokoládou, které vmícháme do zmrzliny.
11.Hotovou a dochucenou směs přemístíme ze skleněné misky do plastové zavírací dózy. Dóza však nemůže být naplněna až po okraj, protože směs se může ještě zvětšit.
12.Přikrytou dózu vložíme do mrazničky a počkáme dokud dostatečně ztuhne.
13.Konzumujeme.