Domácí listové těsto
Použité suroviny:
350g hladké mouky speciál
80g polohrubé mouky
320g nastrouhaného tuku na pečení
2g soli
1 žloutek
1,5 dl vody
Jak recept připravit:
Tuk a 1/8 mouky dobře smícháme a vytvoříme kostku. Zbylé suroviny smícháme a vymícháme hladké nelepivé
těsto. Přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme 10 minut stát. Pak vodové těsto vyválíme na silnější čtverec,
doprostřed uložíme tukovou kostku, rohy přes sebe přehneme a zabalíme ji. Zabalený čtverec jemně přimáčkneme
rukou a vyválíme na silnější plát. Plát těsta přehneme na čtyři části a necháme 15 minut odležet. Těsto
znovu vyválíme, přehneme a postup opakujeme čtyřikrát. Mezi překládáním necháme těsto vždy 15 minut necháme
odležet. Připravené těsto zabalíme do mikrotenu, aby nevyschlo.