Celozrnná ovocná bábovka
Použité suroviny:
170 ml vlažného mléka | 2 lžíce cukru | 30 g droždí | 2 lžíce hladké mouky | 200 g polohrubé mouky | 150
g celozrnné mouky | 100 ml oleje | 1 vejce | 1 lžička jedlé sody | 1 lžička skořice | 2 tlučené hřebíčky |
150 g hrubě sekaných vlašských ořechů | 150 g pokrájeného sušeného ovoce | 100 g rozinek | dle potřeby: tuk
na formu
Jak recept připravit:
Z mléka, cukru, hladké mouky a droždí uděláme kvásek. Ostatní přísady dáme do mísy, promícháme a zaděláme
vzešlým kváskem těsto, které se nesmí lepit na vařečku. Dobře se zpracovává v robotu. Bábovkovou formu silně
vymažeme tukem, do formy urovnáme těsto, ve formě necháme nakynout asi 40 minut. Potom upečeme ve vyhřáté
troubě nejprve asi na 200 °C a po zapečení snížíme teplotu na 150 °C a dopečeme. Celková doba pečení je cca
50 minut. Po upečení necháme chvíli prochladnout ve formě, vyklopíme a velmi bohatě posypeme cukrem. Nejlepší
je bábovka asi 2 dny rozležená.