Brusinkový dort

 

Suroviny - na korpus:

175 g hladké mouky
30 g mletých mandlí
50 g moučkového cukru
125 g studeného másla nakrájeného na kostky
1 rozšlehané vejce
špetka soli
1 - 3 polévkové lžíce studené vody

Suroviny - na nádivku:
125 g másla
125 g krystalového cukru
3 vejce
nastrouhaná kůra a šťáva z 1 klementinky
125 g mletých mandlí
300 g brusinkového džemu
250 g instantní cukrové polevy
pár zlatých cukrových hvězd nebo jiných cukrových ozdob

Postup:
1) Mouku, mandle a moučkový cukr vložíme do mixéru a rozmixujeme hrudky. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a znovu rozmixujeme. Výsledná směs by se měla podobat ovesné vločky. Můžeme také použít ruční mixér.

2) Smícháme rozkvedlané vejce, sůl a studenou vodu a přes nálevku přilijeme do mixéru k mouce. Pokud je těsto příliš husté a nedrží tvar, přidáme ještě trochu vody. Platí to při jakémkoliv způsobu přípravy těsta. Mandle cestu dodají konzistenci, která se podobá plastelínu.

3) Z těsta uhněteme bochník, zabalíme ho do průhledné fólie a odložíme do chladničky. Mezitím si připravíme nádivku.

4) Troubu zahřejeme na 200 ° C / stupeň 6.

 

5) roztaje máslo a necháme ho trochu vychladnout. Utřeme spolu cukr, vejce a nastrouhanou kůru a přidáme rozpuštěné máslo. Pak přimícháme mleté ​​mandle.

6) Do formy s odnímatelným dnem o průměru 26 cm vložíme rozválené těsto a okraje pořádně přitlačíme. Navrch rozetřeme brusinkový džem a přelijeme mandlovou nádivkou.

7) Pečeme v troubě asi 45 minut. Náplň se při pečení trochu nadzvedne, ale jakmile formu vyjmeme z trouby, znovu splaskne. Dort po upečení necháme zcela vychladnout.

8) Když je dort zcela vychlazená, vyjmeme ji z formy a přendáme na tác. Připravíme si instantní cukrovou polevu do které přidáme šťávu z klementinky a tolik vody, aby výsledná směs byla hustá, ale dala se dobře roztírat: šťáva z klementinky (může být i pomeranč) dodá polevě krásný lehký broskvový odstín. Polevu natřeme na koláč a ozdobíme

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus