Bratislavské rohlíčky plněné ořechy

 

Potřebujeme:

•  250 g hladké mouky,

•  100 g hrubé mouky,
•  50 g moučkového cukru,
•  50 g tuku,
•  2 žloutky,
•  1 dcl mléka,
•  20 g droždí,
•  na hrot nože soli,
•  1 žloutek na potření

Nádivka:

•  150 g mletých ořechů,
•  100 g moučkového cukru,
•  3 dcl mléka,
•  100 g mletých piškotů,
•  2 PL rumu,
•  1 vanilkový cukr

Postup:

Z mouky, moučkového cukru, rozpuštěného tuku, žloutků, vlažného mléka rozmíchaného s droždím a solí vypracujeme těsto, které přikryjeme utěrkou a odložíme na teplé místo vykynout. Po vykynutí a opětovném vymíchání utvoříme z těsta váleček, ze kterého nakrájíme cca 35 rohlíků. Jednotlivé kousky rozválíme do tvaru elipsy a naplníme nádivkou. Naplněné těsto srolujeme do tvaru rohlíku, poklademe na vymaštěný plech a necháme ještě vykynout na teplém místě. Těsně před vložením do trouby potřeme rozšlehaným žloutkem. Náplň: mléko a cukr přivedeme k varu, přidáme mleté ​​ořechy a za stálého míchání vaříme ještě asi 2 minuty. Odstavíme z plotny, přidáme umleté ​​piškoty, vanilkový cukr a rum a vše promícháme.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus