Bratislavské rohlíčky plněné ořechy
Potřebujeme:
• 250 g hladké mouky,
• 100 g hrubé mouky,
• 50 g moučkového cukru,
• 50 g tuku,
• 2 žloutky,
• 1 dcl mléka,
• 20 g droždí,
• na hrot nože soli,
• 1 žloutek na potření
Nádivka:
• 150 g mletých ořechů,
• 100 g moučkového cukru,
• 3 dcl mléka,
• 100 g mletých piškotů,
• 2 PL rumu,
• 1 vanilkový cukr
Postup:
Z mouky, moučkového cukru, rozpuštěného tuku, žloutků, vlažného mléka rozmíchaného s droždím a solí vypracujeme těsto, které přikryjeme utěrkou a odložíme na teplé místo vykynout. Po vykynutí a opětovném vymíchání utvoříme z těsta váleček, ze kterého nakrájíme cca 35 rohlíků. Jednotlivé kousky rozválíme do tvaru elipsy a naplníme nádivkou. Naplněné těsto srolujeme do tvaru rohlíku, poklademe na vymaštěný plech a necháme ještě vykynout na teplém místě. Těsně před vložením do trouby potřeme rozšlehaným žloutkem. Náplň: mléko a cukr přivedeme k varu, přidáme mleté ořechy a za stálého míchání vaříme ještě asi 2 minuty. Odstavíme z plotny, přidáme umleté piškoty, vanilkový cukr a rum a vše promícháme.