Zajímavé recepty z hub
Léto pomaličku vystřídá podzim přinášející bohaté dary přírody. Jedním z nich jsou i houby. Ti správní "závisláci" milují nejen jejich chuť, ...
... ale určitě i procházky a proces jejich hledání a nalézání. Proto jídlo z nich připravené chutná lépe a má osobité kouzlo. Nabízíme vám tři zajímavé recepty, které ozvláštní podzimní čas.
Houbové cannelloni
Potřebujete: 200 g hub, 60 g sušených rajčat naložených v oleji, 150 g ovčího sýra, 150 g bylinkového sýra, tymián, 12 kusů cannelloni, 1 stroužek jemně nasekaného česneku, 300 ml vývaru, 200 g crème fraîche, 150 g nastrouhaného sýra, sůl, pepř
Postup zde: Houby, rajčata a ovčí sýr nakrájíme na jemné kousky, smícháme s čerstvým sýrem a dochutíme tymiánem a pepřem. Směsí naplníme cannelloni a dáme do nákypové formy. Vývar smícháme s crème fraîche, česnekem a dochutíme solí a pepřem. Omáčku nalijeme na cannelloni, posypeme sýrem a nákyp upečeme dozlatova.
Divoký guláš s houbami
Po třebujete: 1 500 g masa na guláš ze zvěřiny, 75 g nakrájené prorostlé slaniny, 3 nakrájené cibule, 20 g margarínu, 300 g pórku nakrájeného na kolečka, 500 g nakrájených hub, 100 g rajčatového protlaku, 100 g mouky, 2 bobkové listy, 10 bobulek jalovce, 3 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 250 ml červeného vína, 750 ml vody, 100 g šlehačky, 50 g šípkové marmelády nebo rybízového želé
Postup zde: V pekáči na varné desce podusíme cibuli s margarínem do hněda. Vložíme kostky masa a opečeme, přidáme pórek a houby a ještě 10 minut podusíme. Přidáme rajčatový protlak, mouku, bobkový list, jalovec, sůl, pepř, marmeládu a všechno dobře promícháme. Přilijeme červené víno a nepřikryté pečeme v troubě asi 45 minut (170-190 ° C). Maso obrátíme a zalijeme vodou, pečeme dalších 45 minut. Vše promícháme a před podáváním lžičkou na povrch naneseme kopečky husté šlehačky.
Kuřecí prsa na houbách a slanině
Potřebujete: 4 kuřecí prsa , 500 g hub (kuřátka, hlíva ...) , 1 stroužek česneku , 1 svazek oregana , 2 lžíce rozpuštěného másla , 1 lžičku nastrouhané citronové kůry , 80 ml bílého vína , 1 svazek petrželky , 8 plátků slaniny , 2 lžíce lžíce crème fraîche , mořská sůl , mletý pepř
Postup zde: Nasekáme česnek a oregano, smícháme v míse s máslem, citronovou kůrou, kořením a trochou mořské soli. Směsí obalíme kuřecí prsa asi 15 minut marinujeme. Ćtyři listy alobalu uprostřed přeložíme a okraje zahneme tak, aby vznikla kapsa. Do každé vložíme kuřecí prsa, nakrájené houby, podlijeme vínem a uzavřeme. Pečeme na roštu při 200 ° C 25 až 30 minut. Mezitím na pánvi opečeme slaninu a petrželku, mírně dosolíme. Kuřecí prsa servírujeme v alobalu, ozdobené slaninou, natí a kapkami crème fraîche.