S hlívou a zeleninou nákyp
Použité suroviny:
30 dkg hlívy ústřičné
20 dkg gorgonzoly nebo nivu Madeta
2 dkg Jihočeského másla
2 pórky
2 mrkve
2 kedlubny
1 cibule
300 ml smetany
1 svazek pažitky
dle chuti: sůl a bílý pepř
Jak recept připravit:
Zeleninu nakrájíme na kolečka, spaříme 2 min. ve slané vodě, necháme okapat. Rozehřejeme máslo a
posekanou cibuli a plátky hub osmahneme, podlijeme a dusíme 5 minut. Přilijeme 200 ml smetany, krátce
povaříme, osolíme a opepříme a přidáme sekanou pažitku. Sýr důkladně rozmačkáme a se zbytkem smetany umícháme
dohladka. Formu na zapékání vymažeme tukem, do ní střídavě navršíme zeleninu a houby, nahoru dáme plátky
kedlubny. Přelijeme sýrovou omáčkou a pečeme při 200 °C asi 30 minut.