Nálev octový na houby
Použité suroviny:
750 ml vody | 250 ml octa | 20 g soli (1 lžíce) | 40-60 g pískového cukru (2-5 lžic) | houby
Jak recept připravit:
Vodu se solí a cukrem uvedeme do varu, krátce povaříme a pak přilijeme ocet. Necháme přejít varem.
Očištěné houby cca 2 minuty předvaříme. Naplníme sklenice, teplý nálev nalijeme na houby a
sterilujeme. Ke sterilaci několika sklenic stačí běžný hrnec, do kterého vložíme starší utěrku, na ni
sklenice urovnáme, zalijeme teplou vodou (2 cm do výše sklenic). Hrnec přiklopíme poklicí a zahříváme na
potřebnou teplotu. Po uplynutí předepsané doby sklenice vyjmeme a obrátíme je dnem vzhůru. Necháme
vychladnout. Uložíme je v chladnu a temnu, občas je zkontrolujeme.