Jak na houby

Do lesa na houby. Mnozí tak tráví své volné chvíle. A pak si dělají sympatické zásoby na zimu. Řekněme si zásady sběru a manipulace s touto lesní plodinou.
Staré , suché houby nebo ty napadené plísní nechme přírodě. Zbíráme jen zdravé plody.
Houby sice můžeme jemně vytrhnout, ale lepší je odříznout je při zemi nožíkem a hned i očistit od větší špíny na konci nožičky. Vybírejme vždy celou plodnici a vzniklou jamku zakryme, jinak by se podhoubí mohlo vysušit.
Klást je třeba do košíku, v igelitové tašce nebo sáčku by se mohly spařit a také v jedlých houbách se tehdy vytvoří toxické látky a při konzumaci působí jako jedovaté druhy.
Doma vyřadíme všechny červivé nebo jinak znehodnocené kusy a rozdělme je podle typu zpracování.
Houby zásadně neumýváme, jen je třeba očistit kuchyňskou papírovou utěrkou a poškozené části odříznout.
Co nejdříve všechny pokrájíme a zpracujme, ani v chladničce dlouho nevydrží.
Houby můžeme sušit, zavařovat, nakládat do soli či mrazit.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus