Voňavé steaky s pikantním nádechem

Potřebujeme:

0,5-1 kg vepřových řízků


Přísady na marinádu: 20 ml kmínu ,5-10 ml sušeného chilli ,4 ml mleté skořice ,55 ml olivového oleje ,55 ml čerstvé limitovej šťávy ,55 ml octa balsamico ,30 ml melasy (výtažek z cukrové třtiny) ,15 ml drceného česneku ,30 ml nasekaných čerstvých lístků oregano (nebo 5 ml sušeného oregano) sůl a pepř - podle chuti sezam

ředkvičky a ledový salát - k dekoraci



Jak na to:

Nejprve si smíchejte chilli s kmínem a skořicí v malé pánvi.
Nechte vařit při vysoké teplotě, dokud nezačne vznikat příjemná vůně (40 sekund). Dále tam vmíchejte limetkové šťávy, olej, ocet, melasu, oregano a česnek.
Zalijte maso marinádou v mělké misce, aby vznikl souvislý povlak. Přikryjte a nechte v chladu 4 hodiny nebo přes noc.
Maso vyjměte z chladničky 30 minut před grilováním. Připravte a předehřejte gril. Grilujte maso na střední teplotě 12-15 minut za příležitostného potírání marinádou. Nechat 5 minut a jemně posypte zrnem, nebo sezamem.
Podávejte nejlépe se salsou z černé fazole.

Na dekoraci a jako přílohu je nejlépe použít ledový salát a na kolečka nakrájené ředkvičky.