Letní grilování

K létu kromě vody a hudebních festivalů patří určitě i velmi oblíbené grilování. Rodina, přátelé, kolegové z práce se sejdou, aby se společně popovídali o zážitcích a vychutnali si chutné jídlo připravené na otevřeném ohni. Žádný přírodnější způsob přípravy teplých jídel na světě neexistuje. Abyste předešli jistým chybičky krásy vznikajícím při nesprávném grilování, nabízíme vám pár zaručených rad, které vám pomohou vyhnout se různým faux-pause.

Příprava grilování

Na výběr máte plynový, elektrický (nahřívají uhlí z vulkanické lávy) nebo gril na dřevěné uhlí ve všemožných tvarech a velikostech. Malé grily bývají přenosné se skladajícími nožičkami, větší stabilní mají neoddělitelné nožky. Gril na dřevěné uhlí je nejpoužívanější, jídlo v něm připravené chutná nejlépe, ale po grilování vás čeká nejvíc práce, protože zanechává hodně nepořádku. Myslete na to, že ne každý gril obsahuje i rotovací zařízení, které potřebujete zejména tehdy, pokud často grilujete kuře nebo jiné maso v celku. Pokud chcete připravit větší kusy masa, praktický je gril s víkem. Kryt se zavře a uvnitř se hromadí teplota a příprava jídla netrvá tak dlouho. Samozřejmě, do grilování nemusíte investovat všechny naspořené peníze. Gril si můžete udělat sami pomocí mřížky (například ze staré trouby) a několika cihel nebo plochých kamenů.
Pro ​​jistotu pracujte s rukavicemi, aby nedošlo k nějakému poranění. Dále potřebujete kovové nástroje, nejlépe s dlouhými ručkami, kterými budete převracet jídlo. Rožně na špekáčky, slaninu, špízy a samozřejmě alobal jsou důležitou součástí grilování.
Na zapalování grilu se používá dřevo nebo dřevěné uhlí či brikety. Brikety hoří déle a rovnoměrněji, ale těžko se zapalují. Tento problém se dá ovšem vyřešit grilování podpalovačem. Jeho kousky se vloží do pyramidy ze dřeva, uhlí, briket a zapálí se, nejlépe asi hodinu před zahájením grilování. Obyčejný papír, hlavně novinový, se nedoporučuje, protože vaše hosty může esteticky odpuzovat a také se z něj vypařují toxické látky jako olovo. Když se oheň ztlumí a uhlí doutná pokryté vrstvou popelu, rovnoměrně ho rozhrneme na celou plochu.
Jídlo pokládejte na naolejované mřížku (olejuje se mimo ohně), pokud se však obáváte do ohně stékajícího tuku, o kterém se říká, že do ovzduší vypařuje rakovinotvorné látky , zabalte maso nebo jiný pokrm do alobalu, po případě položte na rošt alobalové misku. Mřížka by měla být ve výšce asi 10 cm nad uhlím při rychlém grilování, více cm při pomalém grilování. Grilování regulujeme i tak, že položíme jídlo na okraj nebo prostě rozhrneme uhlí.

Dokonale chutné jídlo
Aby se stalo grilování opravdu požitkářskou činností, výběr jídel, ingrediencí a koření je opravdu velmi důležitý. Grilovat můžete všechny druhy masa od drůbeže až po zvěřinu, ryby s grilovanými bramborami patří mezi nejoblíbenější pochoutky, grilovaná zelenina a grilované ovoce vám naopak přinesou většinou nevšední kulinářské zážitky. Na grilování používáme minimum, v některých případech žádný tuk, proto je považováno za velmi zdravý způsob přípravy jídla. Grilované pokrmy i neskutečně chutné, protože jsou výjimečně křupavé a šťavnaté.
Maso negrilujte studené. Lepší je ho asi půlhodinu až hodinu vyjmout z ledničky. Už by mělo být namarinované a ochucené. Příprava jídla záleží na osobní chuti. Nejčastěji se připravuje z kečupu, hořčice, oleje, česneku, cibule, grilovacího a jiného koření, sójové omáčky, a podobně. Možností je nepočítaně a závisí na kreativity a vynalézavosti hostitele.
Oblíbené je i přidání alkoholu, zejména brandy a červeného a bílého vína. Z bylinek tymián, rozmarýn, praktická bazalka a různé speciální směsi na grilované maso a zeleninu. Platí pravidlo, méně je více.
Jemnou chuť vytvoří kyselé ochucovadla omáček jogurtu, smetany, citronové šťávy a různé octy (balsamickou). Křupavou kůrku dosáhnete naopak přidáním cukru, který zahalí pokrm karamelizovaným obalem. Pro milovníky pálivého doporučujeme chilli nebo feferonky.
Pokud nechcete olej použít jen ze zvyku nebo z důvodu nelepících se mas, vyberte si raději panenský olivový, obyčejný olivový nebo olej z pražených sezamových semínek, které přidají masu "punc" a specifickou chuť a aroma.

Maso podáváme ze zeleninou - čerstvou nebo také grilovanou ať už samostatně nebo společně s masem, pečivem nebo bramborami ve slupce připraveny v ohništi.
Vynikajícím budičem chuti je bylinkové máslo podávající se k rybám a steakům. Jeho výroba je jednoduchá. Smícháme čerstvé a kvalitní máslo s čerstvými bylinkami (pažitka, bazalka, rozmarýn, a jiné) nebo koupenou směsí na bylinkové máslo, přidáme česnek a rozmícháme. Ze směsi vytvarujeme váleček a vložíme ho do lednice ztuhnout.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus