Hovězí rozmarýnové špízy

Potřebujeme:

500 g roštěnky, popřípadě svíčkové
150 g slaniny
4 dlouhé stonky čerstvého rozmarýnu
8 stroužků česneku
1 velkou červenou papriku

Přísady na marinádu: 
30 ml červeného vína
25 ml olivového oleje
3 ml mleté oregana
3 rozdrcené nebo mletý hřebíček
špetka šafránu
nadrobno posekaná petrželová nať
sůl a pepř - podle chuti


Jak na to :

Ve střední misce spolu dobře smícháme všechny ingredience na marinádu. Maso, jakož i slaninu nakrájíme na kousky o velikosti 5 cm. Pak obě suroviny dáme do marinády, promícháme a zhruba 4 - 12 hodin marinujeme. Větvičky rozmarýnu ponoříme do studené vody a odložíme na 1 - 2 hodiny. Papriky omyjeme, odřízneme z nich vrchy a odstraníme semínka. Následně je nakrájíme na čtvrtiny a ty na kousky přibližně stejné velikosti jako maso. Mezitím v menším hrnci přivedeme k varu vodu a vložíme do ní oloupané stroužky česneku a kousky papriky. Vaříme asi 1 minutu aby zelenina příjemně změkla. Pak ji vyjmeme, rychle opláchneme studenou vodou a osušíme. Větvičky rozmarýnu osušíme a lístky z hrubší strany oloupeme asi do délky 5 cm. Na špízy střídavě napícháme kousky masa, slaniny, česneku a papriky. Tyto pak grilujeme 12-15 minut, obracíme a potíráme zbytkem marinády dokud maso není dobře propečené.



Poznámka -Pokud maso nebude dostatečně měkké a nebude se dát propíchnout, můžeme do kousků nejprve udělat dírky, aby se nám nedolámali rozmarýnové větvičky.