Zázračný zelený čaj

Pravidelné pití zeleného čaje stimuluje nervový systém, příznivě působí na krevní oběh, navozuje harmonii, pohodu a snižuje únavu.

Kromě již zmíněných vlastností, obsahuje zelený čaj i látky, které chrání před obezitou. Tyto látky vyvolávají zrychlené spalování tuků s omezením procesu trávení. Tento proces prý lze docílit již při vypití 4 až 5 šálků čaje denně.
Kromě toho zelený čaj obsahuje množství látek, které snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu, připisované jsou mu i protirakovinné účinky. Při výzkumu se zjistilo, že ti kteří vypijí denně od 120 do 600 mililitrů zeleného čaje se po roce sníží riziko vysokého tlaku o 46%.
Příprava zeleného čaje: 2-3 gramy (cca. čajová lžička), zalijete převařenou vodou, kterou jste nechali 5-7 minut vychladit na 80 stupňů, u japonských čajů na 70 stupňů a necháte 2 minuty vyluhovat.

V Japonsku se pije k jídlu místo stolního vína čaj Japan Bancha - jde o vyvážený druh zeleného čaje s velkými svinutými listy. Má nejvíce vápníku a železa a méně teinu než ostatní zelené čaje. Proto je vhodný pro všechny milovníky čaje, citlivých na tein.

Malý obsah taninu obsahuje i Bio Ceylon green - z Ceylonu. Má silnou a plně aromatickou chuť. Je to vysoce kvalitní čaj z kontrolované biologicky čisté oblasti.

Formosa Gunpowder - silný řízky čaj, zajímavá změna oproti čínským pevninským čajem typu Gunpowder. Lístky jsou půvabně svinuté do tradičních kulek. Čajový nápoj je světlý a průzračně zelený.

Chun Mee - známe jej i pod názvem Zhen Mei je to lehce dráždivý čaj, který se zalévá vícekrát. Louží se velmi krátce, protože se z něj rychle uvolňují všechny, tedy i nežádoucí složky. Je to jemně trpký zelený čaj z čínské provincie Chun Mee .

China Gunpowder - Byl jedním z prvních čajů, který se z Číny do Evropy dovážel, proto je tu dodnes nejznámější. Lístky se tvarují do kuliček podobných střelného prachu, který se používal jako střelivo v sedmnáctém století.

Oblíbené jasmínové čaje - China jasmin-klasik - jemně trpký zelený čaj s jasmínovými květy. Květy jasmínu se v Číně používají k provonění zelených čajů téměř deset století, již od dynastie Sung (960-1279 nl). Za nejlepší se považují čaje z provincie Fu-tien.

Autor: Klára Bezděková

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus