Zajímavé dipy a omáčky

Zkusili jsme za vás, další kurz vaření, ve kterém jsme se naučili připravovat různé omáčky a dipy k jednotlivým druhům masa.

Připravujeme dip

Barbecue dip
Potřebujete:
200 g cibule, 30 g česneku, 50 g čerstvých chilli papriček, 1l kečup Heinz, 100 ml worchester, 100 ml sójové omáčky, 200 g medu, 10 g pepř a sůl

Postup: Cibulku a česnek si orestujte, scedíte a po vychladnutí vše smícháte a ochutíte.

Šafránovým dip
Potřebujete:
400 g majonézy, 10 g česneku, 10 g pepře, 100 ml bílého vína, 10 g růžového pepře, 0,02 šafránu, 20 g pažitky, sůl

Postup: Všechny ingredience smícháte a necháte odstát alespoň 30 minut.

Bylinkový dip
Potřebujete:
200 g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany, 10 g česneku, 10 g pepře, 5 g tymiánu, 5 g pažitky, 5 g petrželky a sůl.

Omáčky , které vám nabízíme jsou vhodné k hovězí svíčkové, T-bone steaku, hovězí roštěná, Jehněčí kotletky, králičímu hřbetu, kachním a kuřecím prsům. Pro přípravu chutné a kvalitní omáčky potřebujete dvě základny omáčky, z nichž pak vaří různé jiné druhy.

1. základní - Hnědá omáčka (10 porcí) - Demi glace

Potřebujete: 100 g cibule, 50 g česneku, 200 g mrkve, 100 g petržele, 100 g celeru, 10 g bobkového listu, 5 g barevného pepře, 2 kg hovězích nebo telecích kostí (žebra / klouby), 1 l červeného vína, 100 g rajčatového protlaku, jalovec

Postup: Zeleninu a kosti rozložíme na plech a v troubě opečeme do hněda, v hrnci zarestujeme rajčatový protlak a zalijeme vývarem nebo vodou. Přidáme opečené kosti, bylinky. Pomalu vaříme po dvou hodinách přidáme červené víno. Omáčku po 5 hodinách scedíme a redukujeme do požadované hustoty, nesolíme.

2. základní omáčka - Bílá omáčka (10 porcí) - beurre blanc

Potřebujete: 100 g šalotky, 50 g česneku, 5 g bobkový list, 2 g tymiánu, 2 g nového koření, 2 l smetany na vaření, 200 g másla, 1 l bílého vína, 150 ml Cinzana,

Postup: Šalotku a česnek nakrájíme na drobno a zarestujeme na másle. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, tymián, nové celý pepř a zalijeme vínem. Vyredukujeme téměř do sucha a zalijeme Cinzano. Opět vyredukujeme, přidáme smetanu a vaříme do zhoustnutí. Na závěr scedíme.

Jalovcová omáčka (10 porcí)
Potřebujete:
Omáčka demi glace 200 ml, omáčka beurre blanc 100 ml, šalotka 50 g, česnek 10 g, jalovce / jalovec 10g, sůl, barevné pepř a 100 g másla

Omáčka z tokajského vína ke kuřeti (10 porcí)
Potřebujete
: 500 ml buerre blanc, 50 g krystalového cukru, který krystalizuje, Loupané lískové oříšky 100 g, 100 g másla, 100 ml smetany na vaření, 10 g barevného pepře, sůl

Medová omáčka ke kachně (10 porcí)
Potřebujete: 200 g med, 500 ml bílé víno, Hrozny bílé 300 g, 2 ks pomeranč, 50 g nakrájeného zázvoru, 1ks jablka, 10ks hřebíčku, 2 ks Hrušky, 100 ml ginu, který se zamíchá nakonec Dobrou chuť!

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus