Bylinkové, alkoholové marinády

Namáčením bylinek, koření nebo slupek z citrusů v horké vodě si můžete vyrobit svůj vlastní odvar. Výsledkem je výtažek ze surovin, který můžete použít na dochucení jídel či marinování masa. Odvary se vyrábějí takzvanou infuzí, pronikáním chuťových, barevných, aromatických a jiných složek do tekutiny. Infuzí se připravují i ​​zmrzliny, likéry nebo koktejly. Oblíbenými odvary jsou i ty alkoholové. Když do chuťově neutrální vodky vložíte citrusové plody, maliny nebo rybíz, vznikne vám vodka s ovocnou příchutí. Základem každého odvaru je správný skleněný pohár nebo láhev a dobře namíchaná tekutina.

Bylinné odvary
Vyrábějí se z listů čerstvých nebo sušených pěstovaných či divoce rostoucích bylin, jako jsou listy z borůvek, malin, jahod, ořechu, lodyhy mladé kopřivy, mateřídoušky, máty, meduňky, majoránky, šalvěje nebo květiny pampelišky, lípy, heřmánku, jetele či sušené plody šípků, rybízu, slupky jablek a citrusových plodů. Vhodná nádoba na bylinný odvar neoxiduje, je ze skla, porcelánu nebo nerezu. Na půl litru vařící vody použijte lžíci bylinek, které přibližně povaříte 5 minut. Délka vaření je přímo úměrná množství vody. Čím více vody a bylinek máte, tím více vodu vařte. Uvařený odvar přeceďte.

Olejová infuze
Na dochucení jídel nebo na přípravu marinád jsou vynikající oleje s příchutí. Na louhování se používají dobře vysušené bylinky nebo koření. Výhodou je, že olej inhaluje chutě velmi rychle a časem se příchuť ingredience pouze zintenzivňuje. Do oleje dávejte opravdu vysušené ingredience nebo takové, které obsahují minimum vody, která se do oleje extrahuje spolu s chutí. Česnek, citronová kůra, čerstvé papričky, zázvor, rozmarýn, to vše před infuzí pořádně zamrazte. Ingredience před vložením do oleje nasolte nebo pokapejte octem, abyste se vyhnuli pomnožení bakterií. Olej na těstoviny můžete obohatit i o strouhaný tvrdý sýr. Nechte louhovat i dva týdny, na suchém a tmavém místě, během tohoto období olej sledujte a ochutnávejte. Když budete spokojený, použijte ho do salátů, dresinků, studené kuchyně, na dochucení masa, brambor, těstovin, omáček.

Alkoholové infuze
Destiláty s příchutěmi jsou většinou vyráběny synteticky, v tekutině se nachází jen minimum ovocných šťáv a aromat. Každý, kdo ocení kvalitní alkohol s příchutí čerstvého ovoce, si ho může jednoduchým způsobem vyrobit. Nejčastěji se používá vodka, protože má neutrální chuť, avšak může se nahradit džíny, saké nebo bílým rumem. Při tmavých destilátech je infuze trochu složitější. V oblibě je zejména brandy s výtažkem třešní nebo meruňky.

Celý proces bude trvat přibližně dva týdny. Když už jste si vybrali ten správný destilát, vyberete si příchuť. Výsledkem nemusí být jen ovocná vodka, ale i bylinný rum, chilli gin, Bazalková vodka a česnekový rum. Nastává čas pro vaši představivost a kreativitu. Avšak kombinujte věci opatrně, aby byl výsledný produkt konzumní. Na rozdíl od bylinných odvarů, při alkoholové infuzi nepoužívejte sušené byliny, ale vždy jen čerstvé. Na řadě je výběr poháru. Čím menší pohárky vyberete, tím více kreaci můžete vytvořit. Ingredience jako byliny, koření a ovoce, dokonale umyjte, vložte do sklenice nebo i prázdné skleněné láhve, zalijte alkoholem (na rozdíl od vody při bylinných odvarů ho nevařte!), Pohár nebo láhev pevně zavřete a pořádně pár minut nádobou zatřeste.

Váš výtvor skladujte ve studené místnosti na tmavém místě a prvních pět dní protřepejte nádobou 3 až 5 krát denně. Občas likér ochutnejte, abyste zjistili zda potřebuje ještě několik dní k vaší představě, nebo je již hotový. Na závěr přelijte destilát přes jemné sítko nebo papírový filtr do konzumní nádoby, láhve. Někteří tento krok ignorují a směle konzumují vzniklý mok. Není to žádná chyba, avšak mnohým plovoucí úbytky a částice mohou překážet.

Délka infuze se mění používáním rozličných ingrediencí. Některé jsou příliš aromatické a stačí jim pár dní, jiné jsou jemnější pokud odevzdání dostatečné chuti potřebují i ​​několik týdnů. Vanilka, citron, pomeranče, fazolky, grep, limetka, máta, česnek, bazalka, oregano, kopr, tymián a papričky se extrahují i ​​během 3 až 4 dnech. Jeden týden vyžaduje louhování jahod, broskví, manga, třešní, malin, brusinek či ostružin. Nejdéle, dva týdny, na infuzi potřebují ingredience s jemnější chutí - ananas, zázvor, citronová tráva.

Autor: Lucie Libá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus