Máslová ryba

Máslová ryba, nazývaná i Pompano, je přibližně 25 centimetrová stříbrná ryba, která žije u pobřeží atlantického oceánu a její název je odvozen od plné máslové chuti jejího masa. Japonská máslová ryba, která žije v Západním Pacifiku při Japonsku, se používá k výrobě sushi.

Čerstvá máslová ryba voní vodou oceánu, necítíte z ní rybinu, má smetanově žluté maso, otevřené a jasné oči, pokožka je jemná a lesklá. Čerstvé ryby se prodávají na konci jara a na konci podzimu, nejčastěji je najdete v obchodech s čínskými specialitami. Jsou bohaté na bílkoviny, obsahují málo tuků a kalorií, nachází se v nich selen, niacin a vitamin B 12. Pompano se uchovává v chladu, mimo ledničky jen po krátký čas, aby neztratila teplem svoji kvalitu. Před tím, než ji vložíte do ledničky, vybalte ji, pokud je zabalena do obchodní fólie, pořádně umyjte studenou čerstvou vodou a vytřete do sucha, nejlépe papírovými utěrkami nebo kapesníčky. Do pánve nebo jiné nádoby vložte kostky nebo tříště ledu a položte na ně rybu, přikryjte ji alobalem nebo fólií a uskladněte v ledničce na místě s nejnižší teplotou - v dolní části na poslední poličce. Pokud ji chcete zmrazit, pečlivě ji zabalte do několika vrstev mikrotenového sáčku nebo podobného obalu, v mrazáku vydrží tři až čtyři měsíce. Při rozmrazování ji ještě zabalenou zalijte vlažnou vodou nebo ji vybalte, vložte do pánve a do ledničky. V ledničce se rozmrazuje pomaleji, proto ji z mrazáku vytáhněte i den předem.

Příprava ryby
Pompano se nejčastěji peče, griluje, opéká nebo pošíruje. Velkou pozornost je třeba věnovat správnému načasování, protože pokud se máslová ryba převaří, už nechutná dobře. Vhodně tepelně zpracované maso je jemné a snadno se odděluje od kůže a jednoduše napichujeme na vidličku. Při opékání máslové ryby je vhodnější odseknout hlavu a ocas, obalit ji v mléce a v mouce nebo v kukuřičném škrobu a osmahnout na rozbředlém másle nebo na oleji. Takto připravenou rybu je dobré osolit, pokapat citronovou šťávou a posypat petrželkou. Rybu při opékání dvakrát otočte, aby byla rovnoměrně opečená z obou stran do zlatavé barvy. Jeden kousek ryby je hotový za 4 až 8 minut, což záleží na velikosti filety.

Pokud máte raději pečené ryby, potřete ji máslem nebo olejem, osolte, opepřete, posypte petrželkou nebo marinujte v kořenité omáčce asijského typu, vložte do alobalu a pečte v předehřáté troubě na 230 stupňů. Opéct ji můžete i bez obalu na máslem nebo olejem pomaštěném plechu. Při grilování neváhejte použít kořeněnou marinádu, můžete ji ogrilovat celou, nebo bez hlavy a ocasu, které dříve odříznete ostrým nožem či nafiletovanou. Přetřete ji olejem nebo máslem a při grilování ji dobře přikryjte. Máslová ryba se často pošíruje ve vodní směsi bylinek a koření. Když voda začne bublat, snižte teplotu a asi po minutě vložte rybu do vody, hrnec přikryjte a vařte ve vodě 16 minut na každých 5 centimetrů délky ryby. Pompano chutná výborně i pokud se vaří ve vodě dochucení tymiánem, oloupaných cibulí, petrželkou, solí a pepřem. Uvařenou servírujte potřeným bylinkovým máslem.

Autor: Zuzana Smutná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus