Grilované olihně

Použité suroviny:

Oliheň 400 g
Olivový olej extra virgin 8 lžíce polévková rovná
Šťáva z 1/2 citronu 1 ks
Rozmarýn sušený 2 lžička kávová vrchovatá
Chilli koření 1 lžička kávová rovná
Citrón 0.5 ks
Brambory 3 ks
Oregano sušené 1 lžíce polévková rovná

Jak recept připravit:

Olihním odkrojíme chapadla a vyndáme z nich kost a vnitřnosti, pořádně několikrát propláchneme vodou.
Poté vodu slijeme a necháme z olihní okapat a zalijeme je marinádou (cca 4 lžícemi olivového oleje,
citronovou šťávou, rozmarýnem a chilli kořením). Necháme pár hodin marinovat, klidně do druhého dne.
Asi hodinu před předpokládanou konzumací vydrhneme kartáčkem brambory, nakrájíme je na kratší hranolky a
rozložíme na plech. Pokapeme je zbytkem oleje, okořeníme oreganem a dle chuti osolíme a dáme péct do trouby
při 200°C na cca 40 minut (podle trouby a velikosti hranolků).
Asi 25 minut poté, co jsme dali péct brambory, rozpálíme gril. Olihně dáme na rozpálený gril a grilujeme
z obou stran několik minut, dokud nejsou zlatavé a dají se krásně propíchnout vidličkou. Servírujeme společně
s pečenými brambory a čtvrtkou citronu, můžeme přidat i trochu majonézy.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus