Z kuřecích játer paštika na způsob foie grais
Použité suroviny:
600 g kuřecích jater
300 g másla demi-sel (v Česku použijte polovinu slaného, polovinu
obyčejného másla)¨
3 šalotky
1 dcl červeného portského
1 lžíce koňaku (dala jsem calvados)
sůl, pepř
rosol na pokrytí hotové paštiky – ze sáčku nebo z vývaru
nebo sádlo
nebo přepuštěné máslo
Jak recept připravit:
Játra očistíme, pokud jsou velká, rozkrojíme napůl. Nakrájíme najemno šalotky.
Rozpustíme oříšek másla na pánvi, přidáme šalotky a pomalu orestujeme doměkka, ne ale do zabarvení
šalotky. Přidáme játra a prudce opékáme (pozor na oči a vůbec, hrozně to prská) 5 minut. Snížíme plamen,
osolíme, opepříme, přidáme portské víno a za stálého míchání vaříme, až je omáčka hustá jako sirup.
Necháme úplně vychladnout.
Obsah pánve přendáme do mixéru se zbylým mírně změklým máslem a mixujeme, dokud nezískáme hladkou vláčnou
hmotu. Ke konci mixování přidáme koňak. Můžeme ještě trochu vyšlehat šlehačem.
Ověříme chuť, případně dosolíme a dáme do velké formy na paštiku nebo do několika menších. Povrch lehce
posypeme čerstvě mletým pepřem, černým, nebo červeným.
Rosol připravíme buď podle návodu na sáčku (to jsem udělala já, připravila jsem ho ze zbytku kuřecího
vývaru v kombinaci s portským vínem) nebo pokročilejší použijí rosol vlastní. Místo rosolu poslouží i
rozpuštěné sádlo, kachní, husí nebo i vepřové, případně přepuštěné máslo.
Necháme v lednici nejméně 24 hodin, podáváme s čerstvým pečivem.