Jehněčí žebírka v županu na italský způsob

Jehněčí žebírka v županu na italský způsob 
Potřebujeme:
800 g jehněčího hřbetu s kostí, 1 lžičku soli, mletý pepř, 3 lžíce oleje, 2, 5 dl bešamelové omáčky, 60 g šunky, muškátový oříšek, 2 čerstvé žampiony, 25 g sýra čedar, 1 lžičku oleje. , Do těsta na vinutí: 0, 5 kg máslového těsta, 1 žloutek, 50 g másla

Jak na to:
Z očištěného, částečně odkostěného, jehněčího hřbetu se nasekají žebírka, 135 g na porci. Maso se částečně uvolní od žebra, osolíme, okořeníme a opečeme z obou stran na oleji. Opečené žebírka se nechají vychladnout. Do vychladlé bešamelové omáčky se přidá na nudličky nakrájená šunka, na tenké plátky nakrájené, očištěné houby, osolíme je, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem, přidá se nastrouhaný sýr a spolu se dobře promíchájí. Vychladnutá opečené žebírka se potřou bešamelem tak, aby kost vyčnívala, povrch řešen nožem namočeným v oleji. Máslové těsto válíme, rozdělíme na čtverce, na které se položí žebírka, těsto přehneme, aby se vytvořila kapsa, která se ze všech stran stlačí a na povrchu se potře rozšlehanými žloutky. Ohnivzdorná miska (pekáč) se potře máslem, žebírka obalená v máselném těstě budou uloženy nastojato tak, aby žebírkové kosti vyčnívaly přiměřeně, a vloží se péct do silně rozehřáté trouby dozlatova. Upečené žebírka se podávají na horkém talíři a na čistou žebírkovou kost se navlečou papírová manžetka. Vhodné přílohy: různě upravené brambory, zeleninové saláty a kompoty.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus