Jak na koblihy
Šišky nebo kobliha, které tradičně patří k období masopustu, odolá jen málokdo. Není však docela jednoduché připravit skutečně chutné nadýchané moučníky s povidlovou či čokoládovou náplní. Třeba proto držet moudrých rad zkušených kuchařek.
V první řadě musí být všechny potraviny potřebné pro přípravu těsta náležitě ohřáté v kuchyni, kde je dostatečně teplo. Jen tak může těsto nakynout. Cílem přidávání rumu není jen zlepšit chuťové vlastnosti moučníku, ale má i technologický smysl. Po vložení těsta do horkého tuku se alkohol vypařuje, těsto se rozpíná a tak se lépe zvedá. Rum se však potom na povrchu sráží a vytváří tužší vrstvu, která zabrání vniknutí tuku hlouběji do těsta. Proto jsou správně provedené koblihy kypré a lehké. A ještě jedna poznámka: tuk musí dosahovat výšku asi 5 cm a koblihy v něm osmažili zprudka, protože by zůstaly uvnitř syrové.