Vynikající kotlíkový guláš

Guláš je klasické jídlo, kterým se zavděčíte asi každému muži. A chlapi ho mají rádi tak moc, že ​​nejednou i úplní ignoranti kuchařských aktivit jsou ochotni se tento recept naučit a připravovat ho s hrdostí celé rodině. Není to náročné jídlo podobně jako francouzská omáčka nebo specialita z mořského živočicha. Aby však byl výsledek opravdu pochoutkový, třeba ovládat ty správné gulášové finty.
Předpokladem je vhodné maso. Přestože se zvykne používat i zvěřina, skopové nebo vepřové, nejtypičtějším je hovězí maso - konkrétně krkovice nebo kližka. Pokrájet ho třeba na větší kostky.
Velmi podstatnou surovinou je cibule, jejíž třeba nakrájet tolik, aby množstvím vyvážila objem masa. Osmažit ji můžeme i na oleji, ale zkusme jednou domácí sádlo. Zatímco získá nažloutlý, třeba ji míchat, aby se nepřipálila.
Nakrájené maso, které pak přidáme, třeba občas promíchat. Když ztratí červenou barvu, podlijeme ho horkým vývarem nebo vodou, při studené totiž tvrdne. Přilijeme i 250 ml červeného vína.
Maso vaříme, dokud pořádně nezměkne. Asi v polovině vaření přidáme po 4 nakrájené zelené papriky a rajčata. Později ještě vložíme do guláše nakrájené brambory, ty se už nemají vařit dlouho.
Guláš ochutíme solí, mletým kmínem a majoránku, případně gulášové koření, a můžeme přidat i pár stroužků česneku. Červená paprika se přidává ještě do orestovaného masa, ale třeba dávat pozor, aby nezhořkla, proto ji přisypeme krátce před zalitím masa a cibule vodou. Přidat trochu červené papriky můžeme i před dokončením jídla, aby guláš získal pěknou barvu.
Pokud preferujeme pálivou chuť, která ke guláši i patří, můžeme zvolit pálivou červenou mletou papriku, feferonky, chilli papričky nebo pálivou zelenou papriku.
Guláš nakonec můžeme zahustit na jemno nastrouhaným bramborem. Ale pozor, guláš nezapomeňme míchat, bramborová směs se zvykne připalovat na dně hrnce. Není to však nutné, protože hustší konzistenci guláše zabezpečuje cibule a rozvařená zelenina.
A nakonec malé doporučení. Přestože si kotlíkový guláš můžeme uvařit i doma na sporáku, chutnější je ten, který nám bublá v kotlíku nad ohništěm.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus