Steak z Portugalska
Použité suroviny:
4 rumpsteaky po 180 g | 5 stroužků česneku | 1 lžíce vinného octa | 3 lžíce olivového oleje | 150 g másla
| 1 bobkový list | 1 dl brandy | 1 lžička citrónové šťávy | dle chuti: sůl a čerstvě mletý pepř | 4 plátky
šunky | 4 vejce | dle chuti: sterilovaná zelenina | na ozdobu řezy citrónu
Jak recept připravit:
Připravte si marinádu z vinného octa, jedné lžíce olivového oleje, čtyř prolisovaných stroužků česneku a
většího množství čerstvě mletého pepře. Dobře promíchejte a potřete touto směsí lehce naklepané steaky.
V rozehřátém zbytku olivového oleje, do nějž přidáte 100 g másla, zprudka opečte přibližně 1 minutu jeden
rozdrcený stroužek česneku a bobkový list. Ten pak vyjměte a vyhoďte.
Do pánve s rozehřátým olejem vložte steaky a zprudka je opečte asi 1 minutu z každé strany. Pak ztlumte
oheň a pečte ještě 2-4 minuty z každé strany, při obracení lehce osolte. Vyjměte a uložte v teple.
Na stejném tuku krátce osmahněte plátky šunky a položte na každý steak jeden plátek.
Odlijte z pánve polovinu tuku, přidejte brandy, malou lžičku citrónové šťávy a pro zjemnění zbylých 50 g
másla. Prohřejte, promíchejte a nechte mírně vyvařit alkohol. Takto připravenou omáčkou pak přelijte steaky s
plátky šunky.
Na talíři ozdobte řezy citrónu a podávejte s hranolky, volským okem a salátem.