Houbová matjesa
Potřebujeme: 1 Kg.čerstvých hub (ideální složení směsi je 80% tvrdších hřibovitých, 10% Lísek-kuřátka a 10% Ucha Jidášova.) 500g.cibule, asi 3dcl stolního oleje ,2-3 lžíce soli, 5 Ks. bobkového listu, 12 kuliček nového koření, 12 kuliček černého pepře, špetku mletého bílého pepře a špetku chili.
Popis přípravy: Očištěné houby nakrájíme na různě velké kousky, malé plodnice lze ponechat celé. Houby povaříme 20 min ve větším množství vody bez soli. Během varu přidáme po dvou kuličky n.koření, pepře a jeden bobkový list. Potom houby slijeme, vyjmeme vyvařené koření a houby pořádně propláchneme studenou vodou na cedník s většímy otvory. Z hub je nutno pořádně nechat odkapat vodu.
Pak houby dáme do mísy, nejlépe nerezové. K houbám přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, bobkový list nalámaný na půlku, ostatní koření a sůl. Pak vše zalijeme olejem a promícháme. Matjesa musí být řádně potopené v oleji.
Pro pikantnější chuť lze přidat 1 / 2 lžičky mletého pepře a špetku chili.Matjesy je nutno nechat uležet pod pokličkou v lednici alespoň 48 hodin. Vydrží takto 3 týdny i více.