Triky zkušených


Žháři

Na zapálení uhlí, popřípadě briket nikdy nepoužívejte benzín, líh,
nebo jiný alkohol. Ačkoli jen pivo nalité ne na maso, ale žhavé uhlíky
způsobí pouze rychlé splanutie, částečně zničí uhlí, rychle shoří a
nakonec nám uhlí i tak zhasne. Proto na podpálení používáme na
to určené dlouho a mírně hořící žháře. Ty se dají snadno zakoupit i
na pumpě.



Zkrácení času grilování


Čas potřebný na dostatečné ugrilovaní masa se zkracuje jeho
vyklepáním. Tedy na čím tenčí maso vyklepeme, tím méně je ho potřeba
grilovat.


Přidání bylinek

Když promíchate do uhlí voňavé bylinky jako tymián, bazalku, bobkový list, rozmarýn, šalvěj, a jiné, dodáte masu voňavý nádech a
zpestříte si celé grilování. Můžete rovněž použít namočené skořápky mandlí nebo vlašských ořechů. Pokud používáte
elektrický nebo plynový gril, tak stejný účinek má položení bylinek na rošt, resp. na samotné jídlo.


Přidání vína


Jemným politím masa vínem zvýrazníme chuť marinády a zlepšíme vůni. Alkohol se také během grilování z velké míry
vypaří, takže jídlo by mělo být dostupné i pro menší děti.


Určení času grilování


V receptech se často uvádí čas jak  se má konkrétně připravovat, ale tato informace se ne vždy dá přesně určit a také
závisí na několika faktorech - jaký gril používáme (plynový, elektrický, na dřevěné uhlí ...)

  • tloušťka vyklepáním masa
  • přesné nastavení teploty grilu, pokud je možné
  • zda bylo maso těsně před grilováním venku, nebo se dostalo na rošt přímo z chladničky a jiné


V zásadě však pro zhruba 2cm hrubý steak platí následující:

  • krvavý - 2 min z každé strany - opečené zvenčí, ale růžové až krvavé uvnitř
  • medium - 3-4 min z každé strany - celkově skoro opečený, jen uvnitř růžové jádro z krvavou šťávou
  • propečený - 5-6 min z každé strany - kompletně upečený, ale stále šťavnatý steak



Jídlo se neotáčí vidličkou


Zavedení jehly vidličky do masa způsobuje, že jeho šťáva  vytéká ven, z toho vzplane oheň a do našeho jídla se částečně
dostávají škodlivé látky. Pícháním se rovněž ztrácí šťavnatost a jemnost masa. Na otáčení je proto doporučeno použít tzv..
kleště na grilování.