Kuřecí Satay s pikantní arašídovém omáčkou

Potřebuje me:

0,5-0,8 kg kuřecího masa bez kosti a bez kůže,,resp. kuřecích prsíček ,25 ml sezamového oleje ,25 ml kukuřičného oleje ,50 ml šálku suchého sherry ,50 ml šálku sójové omáčky ,30 ml citrónové šťávy ,5-10 ml      prolisovaného česneku ,5-10 ml mletého zázvoru ,2 ml soli ,2 ml Oren ,1 ml Tabasco omáčkou, popřípadě jiné chilli omáčky

 

Přísady na omáčku Satay :,

20 ml kukuřičného oleje ,10 ml sezamového oleje - (čínský část potravin) ,100 ml na jemno nasekané červené cibule ,30 ml prolisovaného česneku ,5 ml na jemno pokrájeného čerstvého zázvoru ,15 ml červeného vinného octa ,15 ml hnědého cukru ,70 ml šálku arašídového másla ,2 ml mletého koriandru ,45 ml kečupu ,45 ml sojové omáčky ,15 ml citrónové nebo limitovej šťávy ,2 ml černého pepře
1 ml Tabasco, popřípadě jiné chilli omáčky ,70-100 ml horké vody.

Jak na to:

Nakrájíme kuře na proužky asi o velikosti 1,5 x 8 cm. Zkombinujeme se zbývajícími přísadami a marinujeme. Následná kuřecí kousky odložíme do lednice na 1-12 hodin.

Omáčka:


Ohřejeme sezamový a kukuřičný olej v malé pánvi. Přidáme cibuli, česnek a zázvor a osmahneme, až do zlata, resp. změknutí. Přidáme ocet a cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Odstraníme z ohně a přidáme zbylé ingredience. Mixujeme dokud se nevytvoří jemná omáčka.

Napícháme kuře na malé dřevěné párátka nebo špejle. Grilujeme nejlépe na na dřvěném uhlí 5 až 10 minut. Podáváme s omáčkou SATAY.


Poznámka -Kuřecí maso můžeme nahradit hovězím, jehněčím, vepřovým masem, nebo krevetami.
Toto množství surovin činí zhruba 50 kousků.