15 zásad pro Vaše radostné a chutné grilování

 Milovníkům grilu


Zde najdete základy, které by měl ovládat každý :

Zásada I
.
Snažte se mít svůj gril co možná nejčistší.

Zásada II.
Důkladně vymastěte rošt před grilováním masa s nízkým
obsahem tuku.

Zásada III.
Používejte správné nástroje. Vidlička je dobrá k jídlu,
ale na grilování je příliš krátká.

Zásada IV.

Nepřidávejte velmi sladké, nebo mastné (olejové)
marinády na maso na grilu. Může to způsobit zapálení.

Zásada V
.
Nepoužívejte vodu k uhašení pouze malého místního vzplanutí kousku masa, nebo marinády na roštu způsobeného příliš mnoho tukem a teplem. Raději dočasně přesuňte daný kus na jinou část roštu.

Zásada VI.

Na kořenění masa a marinádování si nechte pár hodin před samotným grilováním.
Steaky budou mít potom výraznější a lepší chuť.

Zásada VI
I.
Snažte se udělat více než dost jídla pro všechny. Grilované maso se velmi specie a zmenší svůj objem.

Zásada VIII.

Nechte si vždy dostatek času na grilování, nezapomínejte však na fakt, že grilované jídlo je nejlepší teplé.
Proto raději negrilujte několik hodin před konzumací.

Zásada IX.
Snažte se umístit gril co nejdál od všeho hořlavého jako jsou ploty, samotný dům, hořlavé kapaliny atd..

Zásada X.
Mnoho lidem se stále častěji osvědčuje tzv.. žhář dřevěného uhlí. Toto je velmi šikovný pomocník, ale může se náhle stát i příčinou požáru. Držte se proto vždy pokynů na etiketě.

Zásada XI.
Neodcházejte od grilu a dohlížejte na to co grilujete.

Zásada XII.
Je dobré pokud maso necháme marinovat minimálně 2-4 hodiny před grilováním. Maso dosáhne lepší chuť. Není třeba se bát ani marinování přes noc.

Zásada XIII.
Nezapomeňte na správné rozložení uhlí (briket) v grilu na dřevěné uhlí. Do středu grilu položte 3-5 tuhých žhářů  v přiměřené vzdálenosti a na ně naklademe brikety do pyramidy (hromádky). Zajistíte si tak hoření zdola a ne se shora jako je to u tekutých žhářů. Pokuste se aby brikety hořely rovnoměrně a po 20-30 minutách je gril připraven na maso.

Zásada XV
.
Udržujte gril co možná nejčistší. Osvědčená metoda je rošt umýt před grilováním a později když se rošt na ohni dostatečně rozžhaví ,tak se zbylá špína dá snadněji odstranit  alobalem, popřípadě mosazným kartáčem.