Valenciana paella
Použité suroviny:
1/2 kuřete
1/2 králíka
200 g mraženého hrášku
200 g mražených zelených fazolek
200 g čerstvých zelených paprik
palička česneku
1 dl olivového oleje
sůl
špetka šafránu
lžička mleté papriky
500 g krátkozrnné rýže
3 středně velká rajčata
2 l vývaru (kuřecí nebo hovězí)
kastrol paella o průměru 40 cm nebo velká pánev
Jak recept připravit:
Na pánvi zahřejeme olivový olej, sůl, přidáme neosolené kuřecí a králičí maso nakrájené na větší kousky a
opečeme dozlatova. Potom vkládáme zeleninu v tomto pořadí: omyté, na nudličky nakrájené papriky, zelené
fazolky, hrášek. Orestujeme a dáváme pozor, aby se zelenina nepřipálila. Vložíme na plátky nakrájený česnek,
po dvou minutách přidáme šafrán, mletou papriku, po minutě oloupaná nasekaná rajčata. Lehce promícháme,
podusíme. Zalijeme horkým vývarem a 25 minut povaříme. Podle chuti dosolíme. . Vsypeme rýži, kterou
rovnoměrně naběračkou rozprostřeme po celé pánvi. Vaříme 5 minut na prudkém ohni, potom plamen zmírníme a
vaříme bez míchání ještě 10 minut. Pánev stáhneme z ohně, necháme v klidu 7 minut dojít. Paella by měla být
suchá, ale ne sypká.