Skvělá husa

Sotva, co jsme se vrátili z dovolené, a už nám vedle cesty nabízejí letošní burčák. O tom, že čas vinobraní je za dveřmi, není žádných pochyb. A když už se začne vonět i pečená husička, všichni vědí, že nastal čas hodování.
Zejména v Slovenském Gróbu by mohli vyprávět, kolik zákazníků se vystřídá od začátku září v jejich známých restauračních zařízeních, které nabízejí kromě pečené husičky i husí játra a lokše. Tak se patří na správné husí hody. Můžeme si to však zkusit i doma. Připomeňme si, jak postupovat, abychom se dopracovali ke skutečně chutné hostině s podzimní atmosférou.

  • Husu očistíme, nasolíme pořádně zevnitř i zvenku a necháme 12 hodin ležet v chladu.
  • Před pečením ji omyjeme mlékem a umístíme do keramického pekáče prsíčky směrem dolů. Popícháme vidličkou, podlijeme vodou a dovnitř husy umístíme pár rozkrojených   jablek pro lepší chuť.
  • Pokud chceme mít maso šťavnaté a měkké, husa třeba péct při teplotě 150 ° C, takže potřebujeme asi 3 hodiny.
  • V průběhu pečení ji poléváme šťávou a několikrát ji můžeme potřít smetanou. Občas zalijme i sádlem, která se z husy vypeče, když ztuhne, maže se na chlebíček. Nebo ji použijeme na přípravu husích jater.
  • Zpočátku necháme pekáč zakrytý víčkem, po hodině ho odstraníme. A po další hodině husa obrátíme, aby se opekla i vrchní část hrudníku.
  • Posledních 10 minut zvýšíme teplotu na 200 ° C, takto bude kůže správně křupavá.

Připravit husí játra je zatraceně jednoduché
K skutečné pochoutce potřebujeme dvě ingredience - husí játra a husí sádlo. Sádlo si v pánvi dobře zahřejeme a pak tam vložíme celé játra, které opečeme krátce po všech stranách. Hotová jsou tehdy, když po vpichu do středu nevytéká žádná krev. Játra vyjmeme, pak ji osolíme a opepříme a podáváme v troše sádla s chlebem nebo s lokši.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus