Sata z kuřete a arašidovou omáčkou
Suroviny:
1 kg kuřecích stehen
100 ml rostlinného oleje
2 chilli papričky
50 g solamylu
hlavička česneku
sůl
pepř
Arašídová omáčka:
60 ml oleje
150 g šalotky
půl hlavičky česneku
chilli koření
20 ml sójové omáčky
250 ml kokosového mléka
20 g moučkového cukru
150 g arašídového másla
50 g zázvoru
Postup:
Vykostěné kuřecí stehna nakrájíme na kousky. V misce smícháme olej, nasekanou chilli papričku, česnek, pepř a směsí potřeme maso . Přikryjeme fólií a necháme v chladu marinovat.
Na přípravu omáčky rozehřejeme olej, přidáme šalotku, krátce restujeme do sklovita, přidáme česnek a zázvor. Potom maso vezmeme z grilu a necháme mimo tepelný zdroj 5 minut, přidáme chilli papričku a krátce restujeme.
Přidáme sójovou omáčku, necháme zredukovat (odparu větší část vody), přilijeme kokosové mléko a přidáme cukr. Přivedeme do varu, ihned odstavíme z ohně a vmícháme do arašídového másla za nepřetržitého šlehání. Pokud chceme docílit řidší konzistenci, přidáme trochu vroucí vody.
Maso vyjmeme asi 15 minut před grilováním. Napícháme na špízy 2-3 kousky stehna. Grilujeme 3 až 4 minuty na každé straně. Potom maso odložíme z grilu a necháme 5 min odpočinout. Povrch masa zlehka potřeme trochou omáčky a posypeme směsí bylinek. Podáváme okamžitě se samostatnou miskou arašídové omáčky.