Pečená kachna ve strouhance
Slovenské tradiční pohoštění v dny svátečním, typické pro podzimní období.
Ingredience:
- kachna
- 3 vejce
- hrubá mouka
- 1 větší cibule
- mast
- sůl
- rozmarýn
Příprava:
Nejprve si dopředu připravíme tzv.. strouhanku z vajec a hrubé mouky. Té přidáme tolik, aby vzniklo pevnější těsto. Dobře vymíchané těsto nastrouháme a necháme sušit. Strouhanku pak osmažíme na očištěné a nadrobno pokrájené cibuli, kterou jsme zpěnili na sádle. Kachnu omyjeme a pokrájíme na menší porce. Ty vložíme do hliněného pekáče nebo hrnce a zalijeme je směsí opražené strouhanky. Pekáč zakryjeme pokličkou a celý ho zabalíme do alobalu (kdysi se balil do křenového listů a do bláta ze žluté hlíny). Takto připravenou kachnu pečeme asi dvě hodiny v ohništi.