Paella
Paella
Potřebujeme:
2-3 hrnky dlouhozrnné rýže, 4 kuřecí stehna, 2 lžíce olivového oleje, 1 velkou červenou papriku, 400 g mořských plodů, 1 lžíci petrželky, 1 lžičku kurkumy (nebo originál koření paella), 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 4 hrnky kuřecího vývaru (i z kostky), 1 hrnek zmrazeného hrášku, kus klobásy, sůl
Jak na to:
Rýži propláchněte a namočíme na 10 minut do studené vody. Kýty vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na kousky. Maso opečeme na 1 lžíci olivového oleje, asi 2-3 minuty, dokud mírně nezhnědne a přeložíme na papírový ubrousek.
Pánev neumýváme, budeme na stejném oleji ještě připravovat zeleninu s příšerky. Nakrájíme červenou papriku, nasekáme petrželku. Rozmrazíme a omyjeme mořské plody.
Na stejné pánvi jako maso, osmahneme papriku, petržel a mořské plody, asi minutku. Cibuli nakrájíme na kousky,(něco jako osminky, ale menší). Na druhé lžíci olivového oleje ji osmahneme do sklovita, přidáme prolisovaný česnek, a pak už rychle (aby česnek nezhořkl) přidáme scezenou rýži. Chvilku ji opražíme.
Přidáme kurkumu (nebo kdo má, pepř paella). Zalijeme čtyřmi hrneky kuřecího vývaru, ochutnáme a osolíme podle potřeby. Přivedeme k varu - 1 x zamícháme, snížíme teplotu ohně, přikryjeme a dusíme cca 8-10 minut.
Na vrch rýže přidáme opečené kuřecí maso. Přikryjeme a dusíme dalších 10 minut.
Nakrájíme si klobásky a přichystáme hrnek zmrazeného hrášku (pokud máme hrášek v konzervě, přidáme ho až do hotového jídla, jinak by se rozvařil). Do hrnce přidáme na rýži s masem i udusené plody s paprikou, klobásky a hrášek. Přikryjeme a dusíme (stále na mírném plameni) dalších 10 minut.
Ozdobíme a dáme na talíř.