Martinská pečená husa

Použité suroviny:

celá husa
celý kmín
sůl
lžíce sádla
1 cibule
horká voda na podlití

Jak recept připravit:

Očištěnou,dobře omytou husu uvnitř a na povrchu osolíme a necháme v chladnu 2-3 hodinky odležet .Husu
pokmínujeme položíme do pekáče na nakrájenou cibuli prsy dospod,podlijeme horkou vodou,přidáme lžíci sádla a
zvolna přikrytou druhým pekáčem nebo poklicí po obou stranách asi 2 hodiny dusíme.Pak husu odkryjeme a zvolna
pečeme za občasného podlévání vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme.Kůži na tučných místech propichujeme
občas vidličkou,aby se sádlo snadněji vypékalo.Nesmíme vpichovat hluboko do masa,aby nevytékala i šťáva,která
se spaluje,husa pak černá.Měkkou,dozatova vypečenou husu vyjmeme z pekáče,rozdělíme na porce a podáváme
přelité šťávou,ze které jsme odebrali přebytečný tuk.Husu podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky a
s dušeným zelím.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus