Lehce stravitelná husa
Použité suroviny:
1 dobře vykrmenou husu asi 7 kg | dle chuti: sůl | 40 g másla | 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer,
petržel) | 1 bobkový list | 30 g slaniny | 10 g bílé strouhanky | Na naložení: | 160 g cibule | 6 zrnek
utlučeného pepře | 2 utlučené bobulky nového koření | 1 utluřený hřebíček
Jak recept připravit:
Husu částečně stáhneme tak, že na stehnech, křídlech a na zadní části hřbetu ponecháme kousky kůže. Husu
lehce opereme, otřeme utěrkou a rozdělíme na porce. Na dno vysokého kamenného hrnce dáme drobně nakrájenou
cibuli, na ni položíme nekolik porcí husy, posypeme tlučeným pepřem, novým kořením, hřebíčkem a opět přidáme
cibuli. Takto pokračujeme, až je v hrnci celá husa. Pak ji zatížíme a uložíme do studena na 2-3 dny. V zimě
vydrží naložená i 5-6 dní. Při úpravě usmažíme na másle nakrájenou kořenovou zeleninu, bobkový list, poté
přidáme osolená husí prsa protažená nakrájenou slaninou, osolená stehna, a ostatní osolené porce husy s
cibulí i šťávou, která se při naložení husy vyloužila. Husu dusíme na plotně, často ji podlévajíce, až i 2
hodiny. Když je takto napolo udušená, přendáme obrácenou stranou husu na pekáč, posypeme ji strouhanou
houskou, přidáme k ní prolisovanou zeleninu a husu upečeme v troubě po obou stranách do červena. Upečenou
husu narovnáme na mísu a podáváme horkou.