Kuřecí na slovenský způsob
Kuřecí na slovenský způsob
Potřebujeme:
kuřecí stehna 1 až 2kg brambor podle velikosti rodiny, 500 g kysaného zelí, 12% smetanu 250 ml, sůl, mleté černé koření, 2 stroužky česneku, mletý kmín, provensálské byliny, olej na vymazání pekáče, cca 5 dkg strouhaného uzeného sýra, nasekanéou petrželku.
Jak na to:
Kysané zelí si nakrájíme na menší kousky. Olivový olej a dáme odpočnout do misky. Brambory oloupemea nakrájíme na kroužky. Nakrájené brambory ochutíme v misce se solí, mletým pepřem, mletým kmínem, provensálské bylinami a dvěma stroužky roztlačeného česneku. Vše řádně promícháme.
Umyté kuřecí zbavíme nadbytečné tukové kůže a každé ze stehen nakrojíme po kosti, aby se lépe prepekli. Stehna osolíme, okořeníme.
Mísu z jánskeho skla vymažeme trochou oleje a dáme vrstvu ochucených, ale syrových brambor, vrstvu kysaného zelí a všechny stehna, které jsme posypali posekanou petrželkou. Na stehna přidáme druhou polovinu zelí a nakonec brambory. Potom podlejeme polovinou smetany. Mísu přikryjeme alobalem a pečeme při 190 C asi 1 hod. 45min. Cca 15 minut před dopečením dolejeme zbylou smetanu a vrch posypeme asi 5 dkg strouhaným uzeným sýrem.