Kuře s chlebovou omáčkou
Kuře s chlebovou omáčkou
Potřebujeme:
1 kuře, 1 citron, 4 PL olivového oleje, sůl, grilovací koření a bylinky
Chlebová omáčka: 6 dcl mléka, 1 nastrouhaná malá cibule, mletý hřebíček, bobkový list, 75 g strouhanky z bílého pečiva, 25 g másla, muškátový ořech
Druhá omáčka: 2 PL hladké mouky, 3 dcl kuřecího vývaru, 2 PL hladké mouky, 3 dcl kuřecího vývaru
Jak na to:
Kuře přelijeme olejem a posypeme solí a grilovacím kořením. Do břišní dutiny vložíme bylinky s citrónem a dutinu uzavřeme. Kuře vložíme do pekáče vymazaného troškou oleje. V předehřáté troubě pečeme při teplotě 180 stupňů 1 hodinu. Před dopečením začneme připravovat chlebovou omáčku. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme máslo, cibuli, hřebíček, bobkový list a strouhanku. Mléko ohřejeme až skoro k bodu varu. Hrnec odstavíme z plamene a necháme stát 5 minut. Přidáme muškátový oříšek a podle chuti osolíme. K přípravě druhé omáčky vyjmeme kuře z trouby a uložíme na servírovací mísu v teple. Z pekáče vylijeme všechnu šťávu, přidáme mouku a při mírné teplotě ji povaříme, dokud omáčka nezačne bublat a získávat zlatou barvu. Postupně do ní vmícháme kuřecí vývar. Podle chuti osolíme a okořeníme. Obě omáčky podáváme jako přílohu ke kuřeti, každou zvlášť.