Kuře na citronech s medem
Kuře na citronech s medem
Potřebujeme:
1 kuře, 6 stroužků česneku, 2 citrony, sůl, provensálské koření, tymián, 3 PL medu, 1 dcl bílého aromatizovaného vína, olivový olej
Celerová rýže: 1 HR rýže, 2 - 3 řapíkatého celeru, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 l kuřecího vývaru, 1 dcl bílého aromatizovaného vína, trochu másla, trochu oleje, sůl, bílý pepř
Jak na to:
Kuře rozporcujeme, osolíme, posypeme provensálským pepřem, tymiánem a rozložíme do pekáče na olivový olej. Mezi jednotlivé kousky poklademe pokrájené citrony a stroužky neloupaného česneku. Podlejeme aromatizovaném vínem a přikryté dusíme asi 1 hodinu. Odokryjeme, potřeme medem a pečeme dokud se nevytvoří křupavá kůra. V kastrolu na oleji upražíme cibuli s pokrájeným česnekem a celerem. K měkké zelenině přidáme rýži, později, když se rýže začne pražit, přilijeme aromatizované víno a stále mícháme. Během vypařováním vína začínáme přilévat vývar za stálého míchání, dokud rýže nezměkne. Na závěr ji odstavíme přidáme trochu másla, špetku soli a pepře. Rýži necháme přikrytou ještě 2 - 3 minuty. Tato rýže má charakteristickou strukturu - má být mazlavá a krémová.