Kuře ala Štěpán
Takto připravené kuře díky vydatné nádivky zasytí celou rodinu.
Ingredience:
- 1 středně velké kuře
- 200 g masa
- 50 g housky
- 50 g hrášku
- olej
- 50 g uzené slaniny
- vrchovatou lžíci hladké mouky
- petrželová nať
- sůl
Příprava:
Nejprve si připravíme nádivku. Zbytky masa (hovězí, vepřové, telecí) umeleme, přidáme namočenou a vymačkanou žemli, sůl, mletý pepř, vejce, zelený hrášek a posekanou petrželku a dobře promícháme. Kuře omyjeme a naplníme nádivkou, tak že jí obkládáme vnitřní stěny kuřete, pak dovnitř vložíme oloupané natvrdo uvařená vejce a břišní dutinu doplníme zbytkem nádivky. Otvor zašijeme nití nebo spojíme kovovými jehlicemi. Kuře pak osolíme a posypeme mletým pepřem i majoránkou a dáme péct do trouby v pekáči, ve kterém jsme předtím rozškvarili pokrájenou slaninu. Kuře pečeme asi 2 hodiny a pravidelně ho poléváme vypečenou šťávou. Vodu podle potřeby doléváme. Upečené kuře vyjmeme, šťávu zahustíme moukou, zalijeme trochou vývaru nebo vody a povaříme na hustou omáčku. Kuře rozkrojíme a podáváme s rýží a kompotem nebo novými bramborami a zeleninovým salátem.