Kachna s jablky

Použité suroviny:

1 ks divoké kachny
2 ks jablek
4 plátky anglické slaniny
2 kuličky jalovčinek
130 ml masového vývaru
50 ml bílého vína
1 lžíce másla
1 lžíce jablečného octa
1 lžička medu
dle chuti: mletý bílý pepř a sůl

Jak recept připravit:

Kachnu omyjeme, očistíme a osušíme, uvnitř i v ně osolíme a opepříme. Jablka pokrájíme na menší kousky a
vyplníme jimi břišní otvor, který pak zašijeme, nebo sepneme jehlou. Prsa potřeme částí medu a přikryjeme
slaninou. V pekáči rozpustíme polovinu másla, vložíme do něj kachnu, podlijeme trochou vývaru, přidáme koření
a přilijeme ocet. V předehřáté troubě na 180 °C začneme péci. Po zapečení zmírníme teplotu na 160 °C a pečeme
asi 50 minut a to za občasného přelévání vypečenou šťávou a podléváním vývarem. Upečenou kachnu vyjmeme,
necháme odpočinout a dokončíme šťávu. Do vypečené šťávy přidáme zbylý med, víno, máslo a dle potřeby vývar,
necháme přejít varem na potřebnou hustotu a pak přecedíme. Podle chuti dosolíme a dochutíme pepřem. Podáváme
naporcované a přelité šťávou.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus