Gyros
Gyros
Potřebujeme:
600 g kuřecích nebo vepřových řízků, 2 cibule, 3 papriky (žlutá, červená, zelená), 10 středních žampionů, koření gyros nebo 1 ČL mleté červené papriky, 1 ČL oregano, trochu černého mletého pepře, trocha mletého kmínu, sůl, 1 stroužek česneku, 2 PL oleje
Omáčka: 1 kelímek bílého jogurtu, 1 kelímek zakysané smetany, 1 velkou okurku, pažitka, koření tzatziky nebo 1 stroužek česneku, máta, citronová šťáva, sůl, pepř
Jak na to:
Maso nakrájíme na krátké a úzké proužky. Do misky dáme olej a 2 ČL koření gyros smícháme, přidáme maso a necháme stát asi 2 hodiny. Mezitím si nakrájíme houby a zeleninu na tenké plátky. Rozpálit pánev bez tuku a sprudka za stálého míchání opečeme maso. Na druhé pánvi na troške oleje orestujeme zeleninu, a pak ji přidáme k masu. Podlejeme asi 1 dcl vody a necháme dusit. Když je vše hotové dochutíme solí a pepřem a 1 ČL oregano. K hotovému pokrmu podáváme hranolky, americké brambory nebo bílý chléb.
Omáčka: Okurky očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme s jogurtem a zakysanou smetanou. Přidáme koření tzatziky a nadrobno nakrájenou pažitku. Podáváme vychlazené.