Dort s kořalkou
Použité suroviny:
5 vajec
1 vanilkový cukr
250 g cukru krupice
100 g hladké mouky
100 g solamylu
1 lžička prášku do pečiva
3 lžíce kakaového prášku
špetka soli
na náplň: 500 g měkkého tvarohu + 500 ml smetany ke šlehání + 6 lžic moučkového cukru + 2 vanilkové cukry
+ 1 želatinový ztužovač + 1 sklenice višňového kompotu (700 g) + 1 dcl třešňovice + 6 lžic
meruňkovo-jablečného džemu
na ozdobu: hoblinky z hořké čokolády
Jak recept připravit:
Mouku, solamyl a prášek do pečiva smícháme a prosejeme. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh.
Žloutky s oběma druhy cukru ušleháme do světlé husté pěny, do něj po částech vmícháme střídavě sypké suroviny
a sníh, zlehka promícháme vařečkou, vlijeme do formy, jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení a pečeme v
přdehřáté troubě při 180°C asi 50 minut. Pak necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň: tvaroh s
cukrem a třemi lžícemi šťávy z kompotu vymícháme dohladka. Smetanu ušleháme dotuha a krátce do ní vešleháme
tvaroh. Želatinový ztužovač vysypeme do větší mísy, zalijeme 100 ml višňové šťávy a půl minuty rychle šleháme
metličkou. Potom vmícháme 2 lžíce tvarohovo-šlehačkové směsi a pak po částech zbytek, dobře promícháme a
podle chuti dosladíme. Vychladlý korpus dvakrát vodorovně rozřízneme, spodní část korpusu pokapeme třetinou
třešňovice, potřeme 2 lžícemi džemu a jednou čtvrtinou náplně. Pak přiložíme prostřední plát, ten pokapeme ho
druhou třetinou pálenky, potřeme 2 lžícemi džemu a naskládáme odpeckované višně z kompotu. Višně pokryjeme
druhou čtvrtinou krému a přikryjeme posledním plátem, opět pokapeme zbytkem pálenky, potřeme zbytkem džemu a
celý dort ze všech stran potřeme krémem. Trochu krému si necháme, nastříkáme ozdobně na povrch, ozdobíme
višněmi, a posypeme hoblinkami čokolády.