Pomerančový čokoládový hřbet
Použité suroviny:
350 g másla Madeta
350 g cukru
1 vanilkový cukr
6 vajec
nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
300 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
250 ml pomerančové šťávy
100g čokoláda na vaření
Jak recept připravit:
Na struhadle ostrouháme z dobře omytého pomeranče kůru, dáváme pozor, abychom nastrouhali pouze oranžovou
část!
Nastrouháme na jemno čokoládu nebo nasekáme na malé kousky.
Utřeme změklé máslo s cukrem a s vanilkovým cukrem, poté postupně přidáváme žloutky. Přimícháme 50 ml
pomerančové šťávy.
Pomerančovou kůru a prášek do pečiva smícháme s moukou, přimícháme nasekanou čokoládu a po lžících
vmícháme do máslové hmoty. Z bílků připravíme sníh a opatrně vmícháme do těsta.
Připravíme si větší formu, kterou si vymastíme a vysypeme hrubou moukou.
Těsto do ní rovnoměrně rozprostřeme a formu vložíme do trouby vyhřáté na 175 až 190 stupňů C. Pečeme asi
hodinu.
Upečený hřbet vyklopíme, formu vymyjeme a utřeme, hřbet vrátíme zpět a na několika místech propícháme
špejlí. Polovinu šťávy nalijeme na upečený hřbet.
Buchtu vyklopíme, opět propícháme z druhé strany a polijeme zbývající tekutinou.
Tento hřbet ač pracný, je výborný. Nejlepší je nechat v ledničce proležet do druhého dne.