Koláč povidlový s mandlemi
Použité suroviny:
650 g hladké mouky
200 g cukru krupice
2 vejce
150 ml mléka
150 g rozpuštěné hery
súl
1 kostka (42 g) čerstvých kvasnic
na povrch - 1 kelímek povidel
2 lžíce rumu
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého badyánu
1 vanilkový cukr
100 g mandlí
drobenka
3 lžíce mletého cukru
4 lžíce hrubé mouky
asi 2 - 3 lžíce másla
Jak recept připravit:
Suroviny vložíme do pekárny (napřed tekuté, pak sypké, nakonec kvasnice) a zapneme program příprava těsta
nebo vypracujeme těsto ručně.
Je-li třeba, přidáme trošku mouky.
Po vykynutí je rozdělíme na poloviny.
Každou polovinu roztáhneme rukama na plech vyložený papírem na pečení nebo vymazaný.
Potřeme polovinou povidel, posypeme polovinou posekaných mandlí a polovinou drobenky.
Necháme ještě chvíli kynout na plechu a pak upečeme v troubě vyhřáté na 200°C do zrůžovění okrajů (asi 15
minut).
Povidla: povidla ve vodní lázni zahřejeme, smícháme s rumem, cukrem a kořením.
Drobenka: na talíř nebo do misky dáme mouku, cukr a máslo a rukama zpracováváme dohromady až vznikne
drobenka žádané konzistence.
Podle potřeby můžeme přidat kousek másla nebo trochu mouky.