Vlastnoruční kolekce na stromeček

Domácí knedlík, vlastnoručně nakrájené nudle do polévky, to se už velmi nenosí. Zvykli jsme si pouze sáhnout do správného regálu v obchodě a vložit zboží do košíku. Ale občas se nabízí jiná možnost.

Pokud chceme udělat svým dětem radost, zkusme si udělat vlastní čokoládovou kolekci na stromeček. Zejména pokud ty profesionální jsou rok od roku dražší a pokud kdesi doma máme ještě schované máminy formičky na sušenky. Možná i vašim známým připomene domácí kolekce klasický vánoční stromeček, na kterém viděli červené jablíčka, salonky pořízené z kostkového cukru a vlašské ořechy zabalené v staniolu. Že příliš jednoduchá podoba Vánoc? Ale k těm pravým, přece skromnost patří. Pojďme tedy na věc!

Na přípravu základní směsi potřebujeme 250 g rostlinného tuku, 300 g moučkového cukru, balíček vanilkového cukru, 60 g kakaa, 50 g hladké mouky a 70 g mletých ořechů. Nejprve si připravíme formičky různých tvarů. Každý vymažeme kouskem tuku nebo olejem, aby se čokoládová směs nenalepila, a uložíme je na desku nebo větší tác. Ořechy umeleme a opražíme na pánvi. V Rendlíku rozpustíme tuk a při mírném ohni postupně přidáme cukr, kakao, mouku a nakonec i oříšky. Mícháme, dokud se směs dobře nespojí, pak rendlík odstavíme. Při chladnutí masu občas promícháme. Když začne tuhnout, naplníme jí formičky a na chladném místě necháme ztuhnout. Na druhý den pomocí špendlíku vyloupit tvarované čokoládky z formiček a tehdy přichází ta velká chvíle, když se promění na originální kolekci na stromeček. Stačí pár kousků staniolu nebo tenčího alobalu, který rozstříháme na menší části a do nich čokoládky zabalíme. Před uzavřením staniolu v zadní části nezapomeneme přidat kousek přeložené bavlnky nebo ozdobné niti, abychom mohli čokoládky zavěsit na větvičky.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus